gran-turismo-6В обществото ни има един доста неприятен предразсъдък към мъжете, които нямат автомобил или които не се интересуват от тях, освен от а) цвета и б) името на марката. За такива хора се смята, че „нещо им има“, не са особено нормални. Проблемът е, че те (в това число и моя милост) не са се сблъсквали с този катализатор, който да отприщи любопитството им, да ги тласне да навлязат в автомобилния свят. Моето последно емоционално изживяване, което „игра с коли“ ми предостави, беше Need for Speed: Most Wanted и може би отчасти Race Driver: Grid.

А сега ето ме мен в положението да играя Gran Turismo 6 и то не с особено желание. Още таглайнът “The Real Driving Simulator” не ме привлече и доколкото се познавах, бях решил че тази игра ще я мъча доста. Седнах в 12 на обяд и станах от дивана в 20 часа  само заради някакви нищожни физиологични нужди. Филипе, ти си над тези неща, сядай бързо за „още една писта“! Бях потресен от това, колко се запалих по нещо, което нямаше шанс да ми хареса дори и грам. Gran Turismo 6 ще преобърне представите ви за симулатори на автомобили, защото втора толкова наситена със съдържание игра няма! Тя е моето вдъхновение да заобичам автомобилния свят и да гледам, чета и да се интересувам от него. Знам, че е трудно да се обясни на някого, който не шофира (какъвто съм и аз) как точно, докато караш на състезателен терен Renault Sport Clio R.S. ’11, Lancia DELTA HF Integrale Evoluzione ’91 (почти наизуст ѝ запомних името) или Chevrolet Camaro SS ’10 можеш да изпиташ различни усещания от поднасяния, взимане на завои, ускорение и плавно спиране. Но тази игра ще ви покаже, че не само е възможно да получите нови емоции от карането, но и ще искате да изпробвате още и още автомобили.HDR_gt6

Gran Turismo серията започва от Playstation 1 платформата и от 1997-ма година досега се е задържала ексклузивно на домашните конзоли на Sony. Разработчиците от Polyphony Digital – подразделение на Sony Computer Entertainment, са се специализирали в този вид автосимулатори. Портфолиото им включва само Gran Turismo заглавия с едно изключение през 2006-та на име Tourist Trophy – симулатор на пистови мотори, което не носи голям успех на компанията и те решават да си продължат с това, от което разбират най-добре – возила на четири гуми. Игрите се отличават с перфекционизъм откъм техническо отношение на колите – настройките, които може да правите, са огромни, но може да пипате в детайли само под капака, разнообразието от автомобили е внушително, реализмът е на максимално ниво. Очевидно е, че Gran Turismo серията няма общо с аркадността на Need for Speed поредицата или състезанията около планински склонове или off-road локации като в  Colin McRae игрите. Физиката на виртуалните коли се доближава до тази на истинските им варианти, графиката е на най-високо ниво в жанра, автогаражът е богат и разнообразен.