Съвсем нарочно избрах да седна да пиша ревюто на Game of Trains след епизод на култовия сериал с почти същото име. Game of Trains може да няма почти нищо общо с Троновете, където ключови персонажи умират наляво и надясно (споко, няма да има спойлери), но съдържа достатъчно препратки, че да заслужи аналогията във встъпителните думи на статията. А иначе Game of Trains е джобна игра с карти на Brain Games (познати са ти от Ice Cool – Kinderspiel des Jahres за тази година), в която има доста влакове, за сметка на тронове (шегата не работи на български, обаче…). В нея се опитваш да наредиш вагоните във влака си във възходяща редица според числата на тях, използвайки общ за всички играчи запас от умения.

Започваш Game of Trains с футуристично изглеждащ локомотив и седем вагона, случайно изтеглени от тестето и подредени от теб в низходящ ред (тоест от високи към ниски числа). В setup-а на играта се включва и първоначално теглене на карти, с които да замениш част от началните си вагони, образувайки с излишните карти нещо като общ „пазар“ на средата на масата. Тестето с вагони (общо 88) служи за теглене в процеса на игра и се поставя в центъра на игралното пространство.

По време на хода си в Game of Trains имаш избор от две действия – да изтеглиш карта от тестето на сляпо или да ползваш умението на карта от запаса в средата на масата. Самите вагони отговарят на тези две възможности със своя интерфейс – числото над вагончето се ползва когато избереш да теглиш карта от тестето, а символът в горната част представлява умението. Ако се спреш на първата опция, трябва да замениш с изтеглената карта една от тези във влака си – доста яко ако изтеглиш ниско число и замениш с него високо, но не толкова добро, когато си почти подредил поредицата си. Изместената карта пък отива в средата (на „пазара“) и всички играчи могат да я ползват за нейното умение.

Именно уменията разнообразяват Game of Trains. Те са общо осем, но голяма част от тях са просто вариации, така че ще ги запомниш бързо. Можеш да сменяш позициите на два вагона в композицията си, както и на две карти на разстояние една от друга. Има умение, което мести вагон „напред“ или „назад“ с две позиции, измествайки останалите, както и такова, което кара всички участници да премахнат определена (първа, четвърта или седма) карта в поредицата си. Последното пък предпазва същите тези карти от премахване. Единственото ограничение на уменията е в това, че не може да има две еднакви в запаса по едно и също време – те веднага се премахват.

И… това е! Game of Trains се нарежда и учи за минути, а една сесия отнема около четвърт час. Макар заглавието и препратката към Game of Thrones да навяват някаква мисъл за тематичност, тя е по-скоро пожелателна – играта е добре замаскиран пъзел с числа, който се опитваш да решиш преди останалите, но поради перфектната информация има силно застъпен стратегически елемент. В началото споменах, че има леки намигвания към поредицата на Джордж Мартин, но те са наистина леки (дори недостатъчни, бих казал) – ще срещнеш както вагони на великите домове на Седемте кралства, Железния трон и неизлюпени драконови яйца, така и препратки към други аспекти на поп културата (вагоните пренасят НЛО-та, среща се един DeLorean и Ecto-1).

Начална подредба на вагоните.

Играта включва само карти, но Brain Games са се постарали при еднотипните илюстрации – вагоните са разнообразни и шарени, а цифрите кой знае защо са изписани с облаци. И отново, въпреки всичко това темата убягва и не е нещо, на което Game of Trains разчита. Що се отнася до геймплея на играта, съм раздвоен в мнението си. От една страна тя е супер семпла и предлага ограничен брой избори по време на хода ти. Уменията в средата на масата (особено с четирима) се изчерпват бързо и в немалко случаи когато дойде твоят ред, си задължен да теглиш карта. Което също е нож с две остриета, защото можеш да попаднеш на подходяща, но дори тогава предоставяш на опонентите си карта с умение.

От друга страна обаче перфектната информация в Game of Trains подпомага една доста стратегическа игра – виждайки всичко на масата, можеш да предвиждаш ходовете на противниците и да ги блокираш. Открих, че играта с двама страда от проблема в горния абзац най-много, но и ми допада повече от другите бройки участници, защото е брутално съревнование, в което можеш да прецакваш опонента постоянно. Това разбира се е въпрос на предпочитание – при трима и четирима имаш малко повече свобода, тъй като обикновено има повече карти с умения в средата на масата.

Уменията на картите може да не са изключително различни и много на брой, но внасят нужните вариации в изборите, които правиш, докато се опитваш да наредиш картите пред себе си. Тяхната полезност зависи силно от началната подредба на вагоните ти и в някои игри може да ти се сторят маловажни, докато в други ще се скъсаш да ги ползваш, защото могат да са в пъти по-ефективни от тегленето на карти. Във всички случаи умението да премахваш карти ми хареса най-много, защото обичам интеракция между играчите (а и често е ключово за смекчаване на прекомерния късмет на някой при тегленето).

Game of Trains е приятна филър игра, най-големият плюс на която е, че е елементарна за разбиране и можеш да я играеш във всякаква компания. За калибъра си има достатъчно смислени избори и може да бъде доста оспорвана, след като се понаучиш да я играеш. Безспорно темата не ѝ е силната страна, но не бива да очакваш нещо силно тематично от игра с 88 карти. За сметка на това успя да ми задържи вниманието дори след повече преигравания и за 15-те си минути носи съвсем прилична доза фън.

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Игра с толкова семпли правила и концепция няма как да не се превърне в хит сред семействата.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Не

Интеракцията е сведена до минимум, а общуването е дори по-малко от нея.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Game of Trains е доста стратегическа и това се дължи на перфектната информация – можете да предвиждате доста от ходовете в нея.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Петнадесет минути са любимата продължителност за игра на тази група и Game of Trains се вписва в тях дори с ученето на правилата!


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Макар да може да бъде състезателна в ръцете на тази група, Game of Trains бързо ще им омръзне.