Това, което много ми хареса е, че в дигиталния вариант на Galaxy Trucker Czech Games Edition са успели да пресъздадат най-хубавата страна на настолната игра – бързането, паниката и всички интересни моменти, които се получават от строенето в реално време. Докато конструирате, можете да грабвате и нежеланите части на другия играч, а първият завършил започва по-напред втората фаза на играта. В нея вашите гениални кораби се състезават за това, кой ще пристигне първи до дестинацията си. Както казва и самото обучение обаче, не винаги бързината е от значение, защото по време на пътуването си можете да се сдобиете с доста богатства.

Втората фаза е това, което наистина отличава Galaxy Trucker за iPad от настолната игра. Тя е анимирана и тук устройството поема контрол, като прави всички досадни сметки вместо вас. Впечатление прави това, че всички карти със събития са подробно обяснени, а във всеки момент можете да натиснете бутон в ъгъла на дисплея, който ви дава допълнителни разяснения за екрана, на който се намирате. Анимациите са плавни, а различните избори, които имате, са интуитивни и се правят с не повече от две натискания.

В тази фаза ще срещнете доста голямо разнообразие от възможности, като играчът, които е първи в надпреварата, винаги има право да избира преди останалите какво да прави в отделните локации. Това коства време, така че водачеството често се сменя и трябва да преценяте дали си струват различните локации, на които се натъквате в космоса. Ако не сте играли настолния Galaxy Trucker, те ще са доста интересни за вас – сред тях има разбойници, с които можете да се биете, изоставени кораби, които да разграбвате на воля, и дори метеорити, които поставят на изпитание всяко слабо място на купчината желязо, която наричате кораб.

Ако не смеете да покажете уменията си на истински играчи, винаги можете да изпробвате режима, в който сте срещу AI противници. Дванадесетте „бота” представляват дванадесет трудности, които са предизвикателство сами по себе си и ако решите да ги преборите. Ако пък не ви допада строенето на кораби в реално време, точно за вас има специален режим, разработен само за дигиталната версия на Galaxy Trucker – строене на корабите по ходове. В него ще можете да избирате част от три реда, като всяко действие ще ви струва няколко точки за действие. Походовото строене ще срещнете и в някои мисии от кампанията, но на мен не ми хареса особено, защото премахва най-забавната част от играта.galaxy trucker 5

Заключението ми за дигиталната Galaxy Trucker е, че тя безсъмнено е страхотен хит. Играта е нещо повече от просто порт на успешно настолно заглавие – нейната кампания ще ви задържи десетки часове пред екрана, а играта срещу реални противници е страхотен бонус към нея. Единственият “проблем” на Galaxy Trucker, на който трудно мога да намеря решение e, че тя има съвсем реален шанс да премахне настолния вариант от масата ми. Ако се колебаете дали да свалите играта на таблета си – недейте! Galaxy Trucker е игра, която няма да оставите доста дълго време!