galaxy trucker 3Въпреки че излиза през далечната 2007-ма, Galaxy Trucker е сред най-харесваните настолни игри въобще. Заедно със страхотната Through the Ages, Galaxy Trucker донася на създателя си Влада Хватил вечната любов на феновете. Именно затова голяма част от тях бяха развълнувани, когато Czech Games Edition обявиха версия на играта за iPad.

Тъй като издаването на дигитални версии на успешни настолни игри стана тенденция през последните две-три години, трябва да спомена, че имах големи очаквания към Galaxy Trucker. Дали те се оправдаха, предстои да видим в следващите редове.

Като всяка игра за мобилни устройства, Galaxy Trucker ме посрещна със задължителния tutorial. Обучителната част на играта отнема максимум двадесет минути, и то само ако нямате никаква идея какво представлява тя. Инструкторът ще ви научи как да строите своите кораби и какво да очаквате в мисиите след това, като диалогът е подплатен със солидна доза хумор, която феновете на настолната игра ще разпознаят от книжката с правилата.

Подобно на настолната игра, в Galaxy Trucker за iPad можете да строите кораби в реално време, след което да теглите карти със събития, чрез които обикаляте различни планети и изоставени кораби, избягвате астероиди или се борите с космически бандити. Пренасянето на играта от масата на вашето мобилно устройство е успешно постигнато и всички действия, които извършвате, са доста интуитивни.galaxy trucker 2

Кампанията на дигиталната версия на Galaxy Trucker е нещо ново от настолния вариант. Честно казано, първо не очаквах играта въобще да има такава, а после отново се учудих на нейната детайлност. Въобще няма да преувелича ако кажа, че тя е огромна. Single player мисиите са разделени в галактическа карта и отделни планети, а изборът в какъв ред да започнете, е изцяло ваш. Свободата да избирате откъде да започнете сигурно спомага и за преиграваемостта на кампанията, но като имам предвид, че тя би отнела между 20 и 30 часа, това не ме притеснява.

Въпреки че не съм преминал през цялата кампания, досега тя ме изуми с детайлите си – мисиите са разнообразни, доколкото е възможно предвид лимитациите на настолния Galaxy Trucker. За това спомагат най-вече диалозите, които са изпълнени с характерен за играта хумор. Макар и да е страхотен, single player-ът едва ли би бил сред причините да изпробвате Galaxy Trucker за iPad.

Най-забележителната възможност на Galaxy Trucker е нейният Multiplayer. Можете да се състезавате в строенето на кораби в реално време срещу истински играчи. Първата част на играта е съвсем аналогична с тази от настолния вариант – имате купчина с части, в която трябва да ровите и една по една да нагодите върху вашия космически кораб. Можете да слагате различни подобрения върху него – от задължителните двигатели и оръдия, които ще влязат в употреба срещу досадните контрабандисти или заплашващите да вземат части от кораба ви метеори, до отделения за товар и батерии за по-силните варианти на горните.galaxy trucker 6