Засадите са това, което прави Race to the North Pole интересна игра – без тях тя щеше да е доста монотонна и да омръзне бързо. Можете да атакувате останалите участници, като за целта ви трябва правилната карта. Конфронтацията в играта е доста сурова – ако ви атакуват, връщате съответната фигурка в лагера. Това, разбира се, е много по моята част, защото обичам игрите да имат солидни възможности за прецакване на другаря, но ми се струва, че в Race to the North Pole не работи чак толкова добре. Причината за това е, че иначе играта е от традиционен семеен тип – леки правила, лесни и бързи действия и красиви компоненти.

Всъщност обаче Race to the North Pole е интересна единствено и само заради конфронтацията и за да работи добре, играчите трябва да се прецакват постоянно. Ако я играете миролюбиво, бързо ще разберете какво имам предвид – цялата „игра“ е в това да спирате временния водач в класирането от това да победи и едновременно с това да се опитвате да се намърдате в центъра на полюса без да ви набият. Това не е лошо само по себе си, но трябва да сте готови за количеството in your face конфронтация.

Няколкото вида добри и лоши жетони с ледени маски много разнообразяват процеса на игра на Race to the North Pole. Dized отново ви запознава с екипировката когато му дойде времето – в това отношение приложението е брилянтно, защото не хвърля в лицето ви нищо, до което още не сте стигнали. Тоест няма риск нито да ви затрупат с правила, нито да ви се обясни нещо, което ще забравите до момента, в който стигнете до него. Докато си изследвате ледената повърхност, често ще се натъквате на жетоните с маски – както споменах те са позитивни и негативни и няма как да знаете какво ще ви връхлети, докато не го разкриете.

Екипировката например ви предоставя нови и много полезни умения за оцеляване в суровите условия. Предмети като иглута, кирки и дори хъски често са решаващи за мъчното достигане до центъра на таблото на Race to the North Pole. Лошите жетони пък включват разнообразни начини да се прецакате – от дупка в леда, до полярна мечка, която всички могат да нахранят (с останалите играчи, разбира се). Ако ви писне от включените в играта жетони, Playmore Games са ви оставили няколко празни – а да видим какви сте дизайнери!

Race to the North Pole е странна игра, защото от една страна се квалифицира по всички показатели за приятен семеен хит, но от друга е доста оспорвана и дори неприятно груба в състезателността си. За своите тридесетина минути, тя е достатъчно динамична (донякъде заради променливия си борд), за да не доскучава с повтаряемост. Ако сте като мен и обичате да правите мръсно на приятелите си, тя ще ви допадне достатъчно, че да я играете няколко пъти, преди да ви омръзне, но ако конфронтацията не ви се нрави и предпочитате да я избягвате, дори когато тя е налице като възможност, Race to the North Pole едва ли ще ви зарадва особено.dized 9

Във всички случаи препоръчвам с две ръце Dized. До този момент не съм прочел и страница от правилата на Race to the North Pole и най-вероятно няма да ги отворя никога. За това помага функцията на приложението за опитни играчи, която позволява бърза навигация между отделните правила – търсенето е по-удобно от ровене в книжка. Макар за момента да можете да пробвате приложението само с Race to the North Pole, очаквам с нетърпение други игри да се присъединят към него и да видим как се справя със заглавия, които са малко по-сложни. Следете го!

Финални оценки

gameboxgrade race to the northgameboxgrade dizedДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Едва ли

Играта има всички показатели на семейно заглавие… с изключение на засилената конфронтация.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Може би

Макар да няма кой знае каква социална интеракция, Race to the North Pole постоянно поставя играчите един срещу друг.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Не

В играта ви е нужна стратегия, но далеч по-важно е да имате дебела доза късмет, когато бурята ви застигне.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Особено с помощта на Dized, играта е брутално лесна за навлизане, в контраст с голямата кутия и внушителната иконография.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Race to the North Pole е състезателна игра, но разчита прекалено много на късмета, за да се впише в представите на тази група за забавно заглавие.