Знаете ли че около 75% от играчите на настолни игри никога не учат правилата от книжката? Тази измислена от мен статистика нагледно показва, че ако имате добри приятели, не е нужно да се мъчите с банални неща като това да учите правила. Това не е единствената странна зависимост при настолните игри обаче. За последните 50 години те са се развили доста – вече ползваме детайлни миниатюри, вместо хартиени фигурки, а мобилните приложения навлизат все повече в не-дигиталните ни забавления. Един елемент от настолните игри обаче не се е променил кой знае колко – книжката с правилата. Защо обръщаме внимание на константното подобряване на компонентите, илюстрациите и механиките, а все още учим как се играе от обикновена листовка с обяснения? Playmore Games явно са стигнали до същите въпроси и са дали своята идея за отговор – Dized.

Dized е мобилно приложение, чиято цел е да ви накара да изхвърлите книжките с правилата. Знам какво си мислите – че то просто пренася книжката  на вашия телефон или таблет. За щастие Dized e много повече. За да ви покажа най-добре функционалността и плюсовете на тази приятна апликация, ще комбинирам ревюто с играта, върху която Dized е изградена – Race to the North Pole. За момента мобилното приложение може да ви научи да играете само нея, но на тазгодишния Essen Spiel Playmore Games обявиха, че вече преговарят за попълване на каталога си – Bang! е първото потвърдено заглавие, което ще бъде дизнато.

Засега приложението работи само с Race to the North Pole.
Засега приложението работи само с Race to the North Pole.

Race to the North Pole доста добре се описва само с името си – тя е състезание, в което двама до четирима се опитват да покорят Северния полюс преди останалите. Това, което трябва да знаете за нея засега е, че играта е бърза, динамична и има много конфронтация. Тя изглежда лесна за разбиране и учене, но тъй като има доста нестандартен борд, около който се върти (хе-хе) геймплея и символиката може да ви дойде в повече, тя не е чак толкова проста за възприемане. Dized е точният инструмент, от който Race to the North Pole се нуждае!

Приложението тотално замества четенето на правилата – можете да вземете Race to the North Pole и да започнете да я играете веднага. Първата част от интерактивния tutorial дори включва указания за това как да свалите жетоните от пънчбордовете. Race to the North Pole ще ви изненада с компонентите си – бордът не само трябва да бъде сглобен, но и има известни тънкости при поставянето му на масата. За щастие Dized покрива и setup-a. Приложението доста ефективно ме преведе през него за десетина минути, като помогна много за някои части, които аз лично щях да завра на съвсем различни от правилните места.

Dized има както слайдове с изписани правилата и инструкциите, така и аудио елемент – през цялото време устройството може да ви говори, вместо да се налага да четете. Това е най-яката функция на програмата според мен и я оцених още докато поставях Race to the North Pole на масата – много по-лесно е да слушате инструкции и да ползвате ръцете си, за да поставяте компонентите, отколкото да вдигате книжката постоянно и да четете. Разбира се това е доста по-важно за игри със странен сетъп като Race to the North Pole, но след като пробвах научаването на поставянето по този начин, искам Dized за всичките си игри!

Това, с което Dized ме спечели, беше факта, че приложението хвърля участниците в играта веднага. След поставянето на масата телефонът ще ви попита колко души играят и няма да си губи времето с повече от едно изречение обяснение – каква е целта ви в играта. Тъй като Race to the North Pole започва сравнително бавно, с поставянето и движението на членовете на експедицията ви в базовия лагер, Dized използва първия ход много ефективно за да ви научи на фазите на играта. Само в една от четирите от тях имате право на избор, следователно след няколко преминавания през поредността им ще запомните, че първо местите фигурка от кораба в базовия лагер, след това се движите по таблото, проверявате как е времето и запълвате картите пред себе си. А ако забравите, приложението е там, за да ви напомни!

Действията, които можете да предприемате в Race to the North Pole са изобразени на три карти пред вас и тук играта става една идея по-tricky. Символиката на възможните избори не е кой знае колко трудна, но Dized ги представя на играчите постепенно – първо се научавате на принципите на движение по повърхността на Северния полюс, а чак след това ви въвеждат в двата вида прецакване на останалите участници. Тъй като играта е състезание, движението е много важно – избягвайки пукнатините и набезите на другите, трябва да прекарате човечетата си до средата на таблото.

Dized реагира на случващото се на масата, защото в началото ви оставя да се пошляете и да експериментирате с движението. Картите, които ползвате за него се заменят след всеки ход и се ползват за още нещо в Race to the North Pole – всяка от тях определя кога ще дойде бурята в играта. Приложението ще ви пита за символите на тях, като по този начин много незабележимо и неусетно ще ви накара да запомните това правило и фаза. Бурята в играта е причината за странното табло – нейната цел е да симулира лошите атмосферни условия на полюса и да разбърка доста играта. И тя прави точно това – таблото се завърта в посоката на бурята и се променя местоположението на всичко. По-опитните играчи дори могат да ползват хаоса на виелицата, за да прецакат допълнително останалите, но в повечето случаи тя носи проблеми за всички около масата.