alchemists 1Напоследък наблюдаваме все повече навлизане на дигитални устройства в настолните игри. Миналата година даде начало на бума на различните съпътстващи програми, които отначало само ни помагаха за пресмятане на точки или следене на различни показатели, а впоследствие станаха незаменима част от новите игри.

С това се прочу и един от хитовете на миналата година – играта Alchemists на Czech Games Edition. Тя използва възможностите на мобилните устройсва, за да замени един от най-досадните елементи в настолните заглавия – модерирането. Подобно на хитовата One Night Ultimate Werewolf, и при алхимиците ще разчитате доста на телефона си. Но за приложението след малко.

Искало ли ви се е някога да се занимавате с мистериозните изкуства на алхимията? Да експериментирате като смесвате жаби и пачи крак? Да трупате всевъзможни отвари в отдалечената си от цивилизацията кула, от която да илизате само когато са ви нужни нови съставки за еликсири?

Ако отговораряте на всички тези въпроси с „да“, лошата новина е, че имате доста съмнителни интереси, но пък от друга страна Alchemists е точно за вас. В нея всеки от двама до четирима участника поема ролята на търсещ слава и признание сред съмишлениците си алхимик.

Alchemists е игра с поставяне на работници с много успешно добавени щипка дедукция и блъфиране на вкус!

А всеки уважаващ себе си алхимик трябва да има своя собствена лаборатория! Това е и нещото в кутията на Alchemists, което винаги привлича интереса на незапознатите с играта. Да, правилно сте разбрали – всеки от играчите си има своя лаборатория, която е украсена от типичните за играта забавни и много тематични илюстрации.

Лабораторията е нещо повече от параван, зад който да скриете натрупаните си запаси от гарванови пера или корени от мандрагора. Зад картонената преграда ще намерите котел под формата на рафт, в който да миксирате различните съставки на отварите си. Заедно с него разполагате и с тефтер и таблица, които ще ви помогнат при отгатването на свойствата на нещата, които пускате в казана.

Тук е редно да спомена, че Alchemists предизвика у феновете на настолните игри дискусия, в центъра на която беше аргументът, че тя представлява три различни игри, които са слабо свързани една с друга. Наистина тя представлява интересна комбинация от механики, но аз определено не мога да споделя господстващото мнение, че Alchemists е недобре съшита абоминация на привидно несъвместими жанрове.

Това е така, защото Alchemists е чисто и просто игра с поставяне на работници (worker placement) с, подчертавам, много успешно добавени щипка дедукция и блъфиране на вкус. Причината за объркването на повечето хора може би са двете табла, лабораториите и мобилното устройство, което се ползва по време на игра (а да не говорим за стотиците карти, жетони и цветни кубчета).

Да, играта има цели две табла – основното от тях ви служи за определяне и изпълнение на действията, както и за организиране на многобройните карти, плочки и жетони. Много ми хареса това, че Alchemists използва механика, доста добре реализирана в любимата ми Viticulture, а именно определяне на реда чрез „събуждане“.

С други думи този от участниците, който иска да играе преди останалите, ще получи по-малко бонуси, докато по-туткавите ще имат време да минат през гората или градчето и съответно да наберат/изпросят различни благини. След като определите реда на поставяне на кубчетата с действия, остава само типичното за жанра избиране на действията и съпътстващото го блокиране и прецакване на последните играчи.

Естествено, като всяка worker placement игра, Alchemists се определя главно от действията по таблото. Част от тях са доста ясни – събирането на съставки ви носи повече пачи крак или отровни скорпиони за експериментиране, а превръщането на излишните съставки в злато ви носи… ами злато.

Не е зле от време на време да хвърляте по едно око на пазара за артефакти, където можете да намерите доста приятни предмети, стига да имате достатъчно пари. Самите златни монети можете да набавите най-лесно от продажбата на отвари, където обаче конкуренцията е жестока, а грешките в смесването на правилния еликсир могат да ви загубят ценно време.

Това обаче са сравнително скучните действия на Alchemists – къде-къде по-интересни са самите експерименти. Имате възможност да тествате резултатите от отварите си върху себе си, което е рисковано ако не знаете какво правите, защото можете да се озовете в средата на града без дрехи ако изпиете грешната отвара.

Далеч по-приятно е експрериментирането върху чирака ви, който би направил всичко в името на науката. Така не само не рискувате разсъдъка и репутацията си, но тестването ви излиза безплатно, поне докато не отровите горкия ученик. Именно заради последното е доста важно да сте сред първите, излпълняващи това действие, защото ако използвате правилно нещастието на клетия студент, можете да прецакате останалите играчи, чакащи на опашка да тестват съмнителните си отвари.

alchemists 16
Готов на всичко в името на науката!