dice masters 1Много от вас със сигурност са чували за един от най-популярните видове настолни заглавия – картовите игри. Започвайки с Magic: The Gathering преди повече от две десетилетия и стигайки до най-модерните серии игри с карти като Android: Netrunner и Warhammer Conquest, този тип присъства стабилно в процеса на модернизиране на хобито. Различните формати също претърпяват известна еволюция, но основата си остава една и съща – периодично излизащи нови пакети с карти, които променят и разнообразяват геймплея на играта, макар и да не я подновяват из основи.

Над двадесет години по-късно, Magic все още е на върха, без да претърпява кой знае какви фундаментални промени. От друга страна, Android: Netrunner, поне според мен, е крайъгълен камък в развитието на игрите с карти, защото внася асиметрична основна механика и като цяло разнообразява доста застиналите в рамките на Magic заглавия в жанра. Но дори и Netrunner не може да се мери с иновациите, които внася играта, която ще ви представя в настоящото ревю.

Усещането от Dice Masters ми напомня битките в световете на Magic: The Gathering

Dice Masters е сравнително новата хитова поредица на WizKids. Днес ще ви разкажа за втория Starter Set на играта, който носи името Uncanny X-men, защото основната серия на поредицата е под лиценза на комиксите на Marvel. Със стартовия пакет се сдобихме благодарение на приятелите ни от клуб Level Up, както и основният вносител на играта в България – Paladium Games.

Сигурен съм, че спечелих голяма част от вас още с думите „X-men” и „Marvel”. Темата на играта до голяма степен е това, което привлече и задържа вниманието върху нея в световен мащаб. Освен лицензите за комикс поредиците, WizKids планират и Dice Masters серии по Yu-Gi-Oh! и Dungeons & Dragons, които предстои да видим по-късно през годината.

Сигурно се питате защо започнах статията с някои от популярните игри с карти. Както личи от заглавието ѝ, Dice Masters не е игра с карти. В нея заровете са основните компоненти и макар да има карти, те са по-скоро спомагателни. Всъщност след като я изпробвате обаче, веднага ще разберете защо правя аналог с може би най-успешната разновидност настолни игри. Като бивш играч на Magic: The Gathering мога да заявя, че усещането от Dice Masters веднага ми напомни за годините, прекарани в битки в световете на Magic.

А защо това е така смятам да се опитам да отговоря в следващите редове. Както казах, в Dice Masters заровете са основата на самата игра. Макар идеята да не е съвсем оригинална (взаимствана е от друга игра със зарове на WizKids – Quarriors), за първи път виждаме подобна игра в този формат. А той много наподобява trading card игрите – Dice Masters разполага със стартови пакети, които са достатъчно за да започнат двама играчи. В последствие можете да ги допълните с booster пакети от по два допълнителни зара.

dice masters 7
Играта е компактна – трябва ви само място за хвърляне на заровете.

Всеизвестен факт е, че WizKids многократно са се проваляли откъм качество на компонентите си и моето най-голямо притеснение беше, че ще го направят и с Dice Masters. Изненадващо обаче, заровете са доста красиви и като се има предвид, че всеки персонаж има собствени символи, може да се каже, че в случая издателите са се справили. В стартовия пакет освен 44 зара, ще намерите и карти за всеки от персонажите, няколко карти с действия, както и две хартиени торбички, които ще ви послужат по време на игра.

Единственото разочарование, което ще намерите в кутията, са последните. Хартиените торбички в Dice Masters са добра идея, защото все пак са ви нужни, но след няколко игри ще ви се наложи да ги замените, защото са доста нискокачествени (и дори не побират патронче долнопробен алкохол). Освен тях обаче, на ниво компоненти нямам забележки към играта.