codenames pics 1Codenames: Pictures се подвизава на българския пазар под строго секретното име Кодови имена: Картини. Освен езика на книжката с правилата, двете издания нямат никаква разлика в съдържанието.

Едва ли има някой, който да се интересува от настолни игри и да не играл играта Codenames. Малко след като се появи на бял свят през миналата година, тя заслужено стана „Игра на Годната“ (Spiel des Jahres) и покори класацията за парти заглавия на BoardGameGeek. Логичното се случи и тази година станахме свидетели на появата на самостоятелната игра Codenames: Pictures. Всички си задаваме въпроса дали тази игра ще пожъне същия успех като предшественика си. Останете с мен в следващите няколко минути, за да разберете!

Codenames: Pictures е игра на Czech Games Edition, издател, който се е доказал на пазара както със стари заглавия като Galaxy Trucker, Through the Ages и Tzol’kin, така и със съвсем нови хитове като Adrenaline. Дизайнер на играта отново е вездесъщия Влада Хватил, който се отличава с оригиналните си и нестандартни идеи. За тези, които все пак не са имали кой знае какъв опит с оригиналната Codenames следва да спомена, че в тематиката на двете заглавия липсват традиционните за чехите фентъзи или космически вселени. Дори напротив, темата си е доста земна. Подобно на първата игра ще облечем черните костюми, че сложим черните очила и ще се разделим да два отбора от тайни агенти, които ще продължат битката на думи и асоциации между сини и червени.

Кутията е някак по-пълна.
Кутията е някак по-пълна.

Още с отварянето на кутията се забелязва основното нещо, с което се играе Codenames: Pictures – карти, много карти! Играта разполага с над 150 квадратни карти с различни изображения, измежду които играчите трябва да търсят своите агенти. Подобно на първата игра от тази поредица от двете страни на картите се намират две корено различни изображения, което я прави доста преиграваема. Няма как да минем без агентите – и те в квадратна форма и всеки с различен арт. Редом до тях са и картите-ключ без които играта не може. Като качество бих казал, че този път Czech Games Edition са се постарали малко повече, особено при картите с изображенията.  За почитателите на техниката също е помислено – на корицата на книжката е поставен QR код, който води до бързо обяснение на правилата.

Самата игра протича в 15 до 20 минути, а подготовката и обяснението на правилата са особено леки. Играчите се разделят на два враждуващи по между си шпионски отбора – сини и червени, с идеята да определят кой е по-бързия и по-съобразителен отбор. Това е този, който съумее да влезе в контакт със своите агенти преди другия да го е изпреварил. Всеки отбор излъчва един лидер. Двамата такива застават от едната страна на масата, а останалите членове на отборите сядат срещу тях, така че всички да могат да виждат добре картите на масата. Подреждането на самото „поле“ включва двадесет карти, които трябва да наредите в правоъгълник, пет на четири. Може би най-голямата и очевидна разлика между Codenames: Pictures и „баща ѝ“ – в новата игра правите асоциации по картинки, а не по думи (кой би отгатнал?).

Лидерите на отборите теглят една от картите-ключ на случаен принцип, без да я показват на останалите. На картата се вижда умален вид на игралното поле, на което са разположени агентите на двата отбора, които предстои да бъдат разкрити. Белите полета представляват случайни минувачи, а черното… не искате да знаете. На всяка карта е отбелязано и кой от двата отбора ще действа пръв. Поради това преимущество, този тим трябва да познае една картинка повече от другия. Играта започва след като лидерите се запознаят добре с обстановката, защото само една грешка може да им коства много!

Не нацелвайте черното!
Не нацелвайте черното!