Разбира се, трябва да обърна внимание и на компонентите на играта. На първо място, решението тя да се разпространява в голяма кутия е наистина добро и обосновано, защото ако трябва да съхранявате всички разширения, които купувате, ще ви е много по-удобно да го направите в нея. Книжката с правилата също е на ниво, а клипът, за който споменах по-горе, наистина помага, за да навлезете в играта. Всички жетони, с които се отмерват кредитите и останалите показатели на играчите също са качествени. Много приятна изненада са двете карти, на които са изписани действията, които могат да предприемат корпорацията и хакера. Те са особено полезни за новите играчи, които често забравят, а това е лесен начин да се подсещат, без да се вади цялата книжка с правила. За последно оставих самите карти и това не е случайно. Имам една наистина съществена забележка към тях – на фона на останалите компоненти, картите са сравнително некачествени. Визуално изглеждат страхотно – дизайна на гърбовете на картите на корпорацията и runner-а са страхотни, но самата хартия, от която са направени не е на ниво. Съветът ми е да им нахлузите протектори веднага след като ги извадите от кутията, за да ги запазите от повреди. Този недостатък на картите доста ме разочарова, защото те са в основата на играта, а и в сравнение с останалите компоненти е несериозно от страна на издателите да пренебрегват точно тях.

android netrunner

Въпреки многото награди, които играта получи, тя съвсем не е перфектна и има няколко доста съществени недостатъка. На първо място основният проблем, с който ще се сблъскате е, че Core set-a на Android Netrunner съвсем не отговаря на идеята на LCG формата. Ако си мислите, че в основния пакет ще намерите по три бройки от всяка карта (точно каквато е и идеята на „живите“ игри с карти – да имате на разположение всички карти), значи отварянето на кутията ще ви разочарова значително. В нея ще намерите доста карти, от които присъстват само по две или дори по едно копие. Ако искате да оптимизирате вашите тестета, може би ще ви се наложи да закупите втори Core set, което ще ви излезе доста скъпо. Това е едно доста необосновано решение на издателите и ако сте от онези играчи, които винаги искат да бъдат перфектни по отношение на създадените от тях тестета, ще трябва да се приготвите за сериозна инвестиция.

Друг проблем, който може да ви направи впечатление е фактът, че първоначалните тестета, по едно за всяка фракция на корпорации и хакери, са доста небалансирани. Добри са, за да научите правилата, но много бързо ще ги надраснете. Това разбира се не е кой знае колко сериозен недостатък, защото като всяка игра с карти Android Netrunner има deckbuilding елемент – възможността да правите собствени тестета. А когато се научите да правите това играта ще стане доста по-интересна.

Като оставим на страна всички качества на играта по отношение геймплей, илюстрации и атмосфера, Android Netrunner има още една значителна силна страна и тя не е свързана със самата игра. Това е цената й. Ако искате да я играете дори на състезателно ниво, всичко, което трябва да закупувате са периодичните разширения, които излизат през около месец. Оттам нататък всичко зависи от вашето въображение и изобретателност при конструирането на тестета, както и при тяхната игра. В Android Netrunner е премахнат елементът на търсене на редки карти и неравнопоставеността на играчите, до която води това.

android netrunner

Както може би ви е станало ясно аз харесвам Android Netrunner. Причината за това не е само в киберпънк вселената или в добрия геймплей. Харесвам играта, защото е различна. На първо място тя е различна от най-известната игра с карти на пазара – Magic: The Gathering. Докато повечето излизащи такива игри (че дори и дигиталните такива) се опитват да копират познатите на всички успешни елементи на Magic, като призоваване на създания, бойна фаза и т.н., Android Netrunner ни предоставя един изцяло оригинален геймплей. След като се преборим с правилата, всичко започва да придобива логика и наистина да създава атмосферата на антиутопично бъдеще, в което хакери се опитват да стигнат до дъното на силно защитен сървър, за да откраднат съдържанието му;  в същото време дори да избегнат капаните, поставени им от корпорациите. Препоръчвам играта на всеки фен на игрите с карти, но мисля, че би се харесала и на по-широк кръг от хора. Дори да не започнете да колекционирате всяко разширение и да оптимизирате тестетата си до съвършенство, само основният пакет на играта предоставя голяма възможност за преиграване.

В заключение мога само да кажа, че определено трябва да сме благодарни на FFG за това, че преиздадоха Android Netrunner. Играта оживява и благодарение на невероятната работа на художниците, работили по картите, а нейният напрегнат и стратегически геймплей ще ви накара да се борите със зъби и нокти за победата. Мисля, че Android Netrunner е едно от най-сполучливите нови заглавия на пазара, а нивото й – доста по-високо от това на конкурентите й. Да, това включва и Magic! Затова, ако ви се играе нещо подобно не се колебайте – не е нужно да чакате до 2077ма, за да разберете какво е да бъдеш част от една киберпънк вселена.