Легендарният Плод е една от най-новите настолни игри, изцяло преведени на български език. Винаги се радвам, когато видя локализирана на родния ни език игра, защото знам, че тя ще достигне до широката публика и ще спомогне за разпространението на хобито ни сред много нови хора. В конкретния случай обаче имам малко по-голям повод за радост, защото Легендарният Плод е първата игра на новосъздаденото беге издателство Гейм Он Пъблишинг (Game On Publishing)! Постепенното появяване на нови „играчи“ на пазара на издателите означава само едно. Че работата на всички нас – издатели, магазини, клубове, журналисти и фенове, през последните години дава резултат и увеличаваме бройката на запалените по хобито! Ура!

Що за плод?!

Легендарният Плод е легендарна игра! Това е първото нещо, което ще научиш за играта от самата нея. След тематичното обяснение, описващо удивителна гора, пълна с великолепни сокове, които играчите се опитват да изстискат с помощта на обитателите ѝ, Легендарният Плод се впуска в обяснение на най-характерната си черта – тя се променя с времето и предлага възможност за преминаване през цялото ѝ съдържание, като гарантира, че никога няма да имаш еднакво преживяване. Играта твърди, че се различава от нашумелите напоследък „legacy“ игри с това, че се трансформира с времето, но не се налага да унищожаваш карти и винаги можеш да „рестартираш“ без перманентни последици върху игровите компоненти. Повече за това творение на Фрийдман Фрийзе (ще простя на преводача тази малка неточност) – малко по-надолу.

Въпреки че в кутията на играта има две книжки с правила, голям плюс е, че можеш да навлезеш в нея буквално за минути – нужните за започване на игра правила са две страници. Легендарният Плод се основава на set collection и worker placement механиките, но и двете са представени във възможно най-елементарния си вид. Всеки от играчите поема ролята на едно от животните, обикалящи гората в търсене на свежи плодове за легендарен сок. Картите с локации (шестте големи купчини от по четири карти всяка) също представляват животни, всяко от които ти предоставя умението си, когато го посетиш. Тези карти имат двойна функционалност – те служат и за сокове, чрез които печелиш играта, и можеш да ги придобиеш, когато събереш нужните плодове. По време на хода си можеш да активираш едно от двете действия, като преместиш фигурката си върху съответната карта.

Шестте локации, с които започва кампанията.

В началото на играта получаваш две от малките карти с плодове – банан, кокосов орех, грозде, ягода или ананас. За създаването на легендарен сок е необходима комбинация от тях, тоест ще искаш да се сдобиеш с още плодове, съчетани според изискванията на картата. Това става чрез уменията на горските обитатели – те ти позволяват да придобиваш нови и разменяш непотребните ти плодове за такива, които ти трябват за закупуването на сок. Или с други думи по време на хода си в Легендарният Плод поставяш фигурката си на една от локациите, или за да използваш умението си и да получиш нови карти с плодове, или да миксираш показания в долната ѝ част сок и да се приближиш към победата.

Поради простите правила, Легендарният Плод има доста подреден и лесен за следване геймплей – действията ти се изчерпват с преместването на фигурката ти и изпълнението на ефекта на картата под нея. Налице е известна доза интеракция между играчите, защото ако посетиш локация с фигурката на друг участник, трябва да го черпиш един плод от ръката си (с нежелание, само защото правилата го изискват и по възможност с пренебрежително „Вземи бе!“ или „Ей, не се наяде на банани!“), а след няколко сесии влизат малко по-конфликтни локации, чрез които прецакването на другаря става често срещано действие. Всичко дотук звучи окей, но много от игрите, които излизат на пазара са просто „окей“. Легендарният Плод не е сред тях и според мен това се дължи на…

Това, което се е получило

А именно – терминът „легендарна игра“ и всичко, което стои зад него. Гледай сега, ако Легендарният Плод нямаше този елемент, тя щеше да е не просто аверидж игра – тя щеше да смуче жестоко. Причината? Ако нищо не се променя в игра с толкова елементарен геймплей, тя ще омръзне на втората сесия. От друга страна ако същият този елементарен геймплей се поддържа от прогресивна кампания, при която състоянието на играта се променя както по време на всяка сесия, така и между сесиите, то резултатът ще е доста солиден. Именно това е „легендарната“ система – част от играта, която отговаря за видоизменянето ѝ с цел не само преиграваемост, но и динамичната промяна в движение. Или по-просто казано – влизането на новите локации по време на сесия е супер свежо решение, защото това веднага започва да влияе на начина ти на игра.

В тази връзка искам да поговоря за уменията на 59-е локации (или общо 240 карти!). На практика от тях зависят конкретните действия, които можеш да предприемеш по време на хода си в Легендарният Плод. В началото на кампанията те са сравнително прости, но това състояние не се запазва за дълго – още при първия закупен сок (както и на всеки четири след това) на масата ще се появи изцяло нова локация, по този начин променяйки възможностите за действия на всички играчи. Нещо повече – след всяка сесия е супер лесно да запазиш прогреса си и да продължиш със същата група друг път, както и да започнеш паралелна игра с друга група.

Новите карти, които стават част от Легендарният Плод по време на игра са номерирани и винаги следваш поредицата им, защото са балансирани едно с друго и гарантират плавното движение напред. Държа да отбележа една готина част от тази система – някои от картите са видимо по-силни от останалите, но тъй като представляват и сокове, цената им като такива обикновено е по-ниска и се изчерпват по-бързо. Простичко, но гениално решение! Няма да влизам в подробности за уменията на картите, защото е доста по-забавно да ги откриеш сам, но трябва да спомена, че сред тях има както такива, които просто заместват наличните действия с нови, така и такива, които добавят сериозни нововъведения в играта – цели игрови елементи (доста яки, бих добавил) се включват един по един към Легендарният Плод!

(Почти) финални думи – Легендарният Плод е лека и бърза семейна игра, всяка сесия на която предлага забавен геймплей, постоянно освежаван от променящата се обстановка на масата. Играта е съвсем способна да те грабне и да не я оставиш, докато не изиграеш всички карти с локации (около 6-8 часа сумарно), а дори и след това има какво да предложи. Ако търсиш нещо подобно, спри този текст до тук и я пробвай веднага! Сериозно, отивай да купуваш! Къш!

Ако искаш да научиш малко повече за това, което не харесвам в Легендарният Плод, продължавай към следващата страница.