Парти игрите – това странно нещо, което хем е настолна игра, хем е нещо семпло и неангажиращо. Създадени точно според името си, тези игри са леки, бързи и предвидени за много хора – тоест отлична добавка към всеки купон. Unusual Suspects ви поставя в ролите на детективи по следите на умел крадец. Играта не е нова – само настоящото издание, дело на Cranio Creations и Cool Mini or Not е обновено и поукрасено. За да откриете крадеца, ще ви се наложи да работите в екип. Веднага ще ви споделя, че това е единият от плюсовете на играта – няма елиминирани, които да трябва да стоят встрани от действието, докато всичко приключи. Печелите или губите заедно.

unusual suspects 1

Играта е доста компактна в подреден вид.
Играта е доста компактна в подреден вид.

Преди да започнете Unusual Suspects, ви съветвам да си напълните чашите с любимото си питие, тъй като действието е доста динамично и няма да имате време да си доливате. Изберете произволен играч, който да влезе в ролята на свидетел и наредете от тестето със заподозрени дванадесет карти на масата – един от тях е крадецът и него се опитвате да разкриете. Сложете отстрани тестето с въпроси и дайте на свидетеля тефтера за време. След това той тегли произволна карта от тестето с отговори, която му казва кой е крадецът. Този елемент напомня на Mysterium – свидетелят знае кой е злодеят, но не може да го посочи директно.

Играта протича на рундове, като всеки рунд детективите теглят въпрос и задължително елиминират поне един заподозрян. Свидетелят взима изтеглената карта с въпрос и я поставя до едната от двете карти, обозначаващи “да” и “не”. Базирано на неговия отговор детективите решават кои заподозрени са невинни. Всеки рунд свидетелят записва броя елиминирани заподозрени в тефтера и смята времето, което детективите са изгубили в това разследване. Тефтерът за време се използва само за смятане на точки и реално не е нужен за целите на играта. Той е само за подобряване на вашия личен рекорд. Отново, както при Avenue, имате ограничен брой листове и няма от къде да си принтирате нови. За щастие тефтерът е доста семпъл и можете да си го прерисувате на лист хартия.

Свидетелят е казал своята дума. Ред е на детективите.
Свидетелят е казал своята дума. Ред е на детективите.

За да хванете крадеца трябва да елиминирате единадесетте невинни граждани от списъка със заподозрени. Ако по време на игра случайно посочите крадеца като невинен и го елиминирате, свидетелят е длъжен веднага да ви уведоми, че сте загубили. Тук е и моментът да го набиете, ако ви е подвел с някой отговор, но може и само да му вземете алкохола – по-жестоко е. Очаквайте това да се случва доста често – в едната игра отговорих, че крадецът не обича да ходи на протести. Бяха останали само две карти, едната с мъж на средна възраст, с очила и набола брада, леко плешив, а другата с лелка, носеща кокетна шапка, очила и грозно червило. По независещи от мен причини всички решиха, че мъжът много обича да ходи на протести, докато дамата изглежда мила и добра. Е да, но в моята глава мъжът изглеждаше като онези съседи, винаги стоящи си вкъщи и никой никога не ги вижда и чува, докато дамата беше като по калъп излята активистка за правата на цветята и бълхите в градинките за кучета…

Разследването е в разгара си.
Разследването е в разгара си.

От страната на детективите играта е бърза и забавна, тъй като портретите на заподозрените са карикатурни, но и доста детайлни. Също така са силно стереотипни и това може да бъде нож с две остриета – изненадващото е, че различните хора ги възприемат по-различен начин. За мен дебелата американка със спортно яке изглежда като типичната „soccer mom“, но за някой друг може да е изрядна домакиня. Ако си мислите, че крадецът може да шофира добре, защото е зубър с очила и знае всички правила за движение, нека ви кажа, че точно при такава ситуация изхвърча наравно с всички жени от заподозрените.

Успешен край на играта!
Успешен край на играта!

Като свидетел всеки рунд ще гледате виновника и ще мислите дали въпросът, който са ви изтеглили е с положителен или отрицателен отговор за него. Ще трябва да обмисляте добре – базирано на вашият отговор детективите ще елиминират заподозрени. Ако кажете, че крадецът не свири на цигулка, защото според вас дебел чичко с очила не е най-музикалния тип, то детективите ще елиминират всички, които им изглеждат музикални. А някой може да си помисли, че точно дебел чичко с очила обожава да свири неделните следобеди. Ако в този момент ви се прииска да си скубете косите, защото са ви останали трима заподозрени и загубите, не се притеснявайте, пак свидетелят е виновен. Стереотипи…

Тази карта е само за очите на свидетеля.
Тази карта е само за очите на свидетеля.

Unusual Suspects ще отнеме на групата ви не повече от двадесет минути. Максималният брой рундове (единадесет) е много трудно да бъде достигнат, тъй като едва ли всеки рунд ще елиминирате само по един заподозрян. Предоставени са солидно количество карти с заподозрени и въпроси, за да може играта да е различна всеки път. Освен това виновникът всеки път е на различно място, така, че комбинациите са наистина много. Тъй като е парти игра, едва ли често ще се сещате за нея по време на посветените си на тежки игри вечери. Истинското място на Unusual Suspects е в сърцето на купона – с алкохол, неангажиращи правила, обсъждане и бърза развръзка.

unusual suspects gradeДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Може би

Unusual Suspects е подходяща за няколко бързи игри след вечеря, ако нямате желание за нещо по-сериозно.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Да

Кое от “парти игра” има нужда от още обяснение? Мястото ѝ е между бирата и мезето!


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Не

Тук няма тактика и планиране – теглите въпрос, надвиквате се и премахвате заподозрени. Това е!


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Една от най-семплите игри, която в същото време изисква и доста малко внимание – перфектна за “новобранци”.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Тук няма да намерите нищо, което да ангажира вниманието ви след края на играта.