крале и владетели на катан 2Заселниците на Катан е може би най-известната и разпространена настолна игра след Монополи. Въпреки че е на почти двадесет години, тя служи за въвеждане на много нови играчи в хобито, главно защото е изключително достъпна – тя е преведена на редица езици, сред които и български. Съвсем подобаващо тя е носител и на Spiel des Jahres за годината, в която излиза – 1995-та.

Днес обаче ще ви поговоря за една игра, която е от семейството на Катан, но съществува в сянката на по-известния си събрат. Крале и Владетели на Катан е игра за двама, която се развива във вселената на Катан. Тя излиза петнадесет години след големия успех на Заселниците и е известна с името The Rivals of Catan, а всъщност е базирана на Catan Card Game от 1996-та. В Бъглария тя се разпространява изцяло преведена от приятелите ни от Intelligames.

Въпреки че е на пазара от доста време, Крале и Владетели не е сред много известните заглавия. Дори запалени фенове на Заселниците на Катан нямат представа за съществуването на играта. Тъй като не съм сред най-големите почитатели на Заселниците мисля, че връзката на Крале и Владетели с нея определено не ѝ прави услуга. Все пак от дори само от кутията на играта е очевидно , че тя принадлежи на семейството Катан.

Крале и Владетели е игра с карти, като съвсем неочаквано за мен след отваряне на кутията те се оказаха квадратни. Естествено, това са основните компоненти и е хубаво, че са от качествен материал. Въпреки това, заради определени специфики на геймплея, би било добре бързо да ги нахлузите в квадратни протектори. Освен трите сериозни купчинки с карти, в кутията на играта ще откриете още два големи дървени зара и два жетона с брадва и везна.

Последното нещо в кутията на Крале и Владетели е нейната книжка с правила, която е доста внушителна откъм обем, а самите те не са от най-леките, противно на очакванията ми. Всъщност това е и първият доста сериозен проблем, който срещнах с Крале и Владетели. Да кажем, че сте си купили играта, защото харесвате Заселниците на Катан, и очаквате игра, която да представлява именно вариант за двама на любимото ви настолно забавление. Макар да можете да познаете доста от елементите на последната, като градове, села, пътища и ресурси, Крале и Владетели не споделя простите и елегантни механики на по-големия си брат.

Вместо това, от книжката ще научите в процес на няколко изигравания няколкото варианта на Крале и Владетели. Последните определено са плюс, защото ако играта ви се стори прекалено сложна, можете просто да не ги добавяте. За всеки от вариантите има отделна купчина с карти, които се водят разширения и можете да ползвате в различни комбинации, както и всички заедно в най-епичния вариант на играта – Дуел на владетели.

крале и владетели на катан 10
Играта заема МНОГО място!