доминион 1 (Copy)От време на време се появява по един интересен, непознат и понякога дори млад дизайнер, който променя из основи света на настолните игри. През годините такива са били Антоан Бауза, Ричард Гарфийлд, Райнър Книция и много други. И известността им не винаги се дължи на огромни иновации или революционни нови механики, а на това, че ни показват начини да извлечем забава от неща, които са точно пред очите ни.

Именно за това господин Долалд Х. Вакарино е носител на наградата Spiel des Jahres. Когато измисля Доминион, той стъпва върху една позната страна на повечето игри с карти – строенето на тесте. Ако сте играли Magic: The Gathering, то със сигурност сте запознати с подготвителната фаза на играта, в която участниците трябва да създадат свое тесте, с което след това се дуелират. А ако не сте играли Magic, мога само да ви запитам какво сте правили до сега (сериозно, това е като да пропуснеш Star Wars, за бога…)?

Конструирането на тесте може да е спомагателна част от игрите с карти, но всеки играл такава ще ви каже, че то може да отнеме много повече време от самата игра, а е напълно възможно да се окаже и много по-задоволително. Да, стратегиите и комбинациите се проявяват само при игра, но за да стигнете до тях се изисква предвидливост и планиране при изграждането на самото тесте.

доминион 2 (Copy)
В играта има точно 500 карти!

Но нека не се отклонявам. Говорех за Доминион. Доминион е начинът на господин Вакарино да ни покаже, че строенето на тесте може не само да бъде част от самата игра, но и да бъде част от самата игра, без да отнема по-добрата част от деня. Звучи ли ви революционно? Не? А би трябвало!

Може да не изглежда толкова вълнуващо, но Доминион всъщност дава началото на модерните игри със създаване на тесте – така наречените декбилдъри (deck builder). Иновацията (и гениалността на дизайнера) се крие в това, че свързва двете в основата на игрите с карти – строенето на тесте и играта с това тесте, по начин, който прави първото есенциална част от състезанието, а не просто подготовка.

С други думи за половин час ще успеете да създадете тесте, да изпробвате ефективността му, че дори и да забележите, че около вас има още от един до трима играчи. Да, играта има лек проблем с интеракцията между играчите, или по-скоро с липсата ѝ. Добре де, не е съвсем честно да се каже, че в Доминион няма каквато и да е интеракция между играчите, но все пак тя е много, много по-малко отколкото ми се иска.

доминион 5 (Copy)
Доминион заема доста място на масата.

Така, след като си излях болката, мога да започна. С очевидното – Доминион е преведен на български език от приятелите ни от MBG Toys (Facebook). Отваряйки кутията на Доминион, ще забележите огромното количество карти – нали не мислихте, че ще изграждате тестето си с нещо друго? Те се делят на няколко типа и започвайки с основните като пари и победни карти, ще трябва да построите тестето/кралството си, обогатявайки го с нови локации, всяка от които с различен ефект.

Всъщност играта е толкова проста, че това изречение малко или много сумира целия геймплей на Доминион. По време на хода си играчите използват монетите си за да закупят от общите карти пред себе си – можете да избирате между още монети, още карти победа и карти Кралство, които имат разнообразни ефекти.

Тънкостта при този избор е това, което прави Доминион добра стратегия, защото никога не трябва да забравяте, че всичко, което купите ще премине през ръцете ви още няколко пъти. Това е така, защото всички карти в крайна сметка отиват в едно и също тесте. С други думи новозакупилият ви Пазар може да отиде при заделените карти, заедно с монетите, с които сте го купили, но когато картите ви свършат, ще размесите всички тях в ново тесте.

доминион 4 (Copy)
Картите, без които не можете – монети и победни точки.

Ако заложите на оптимизиране на тестето си в началото на играта, ще трябва да избегнете картите победа, защото те нямат ефект освен точките, които носят и съответно само пълнят купчината ви с неизползваеми карти. Ако пък се забавите прекалено много, останалите могат да наберат толкова скорост, че да не можете да ги настигнете дори с най-доброто тесте. Гениалността на Доминион е в баланса на тези две стратегии и съобразяването им с това какви са възможностите ви.

А възможностите са нещо, с което играта се справя прекрасно. В началото споменах многото карти и количеството им не е за сметка на разнообразието. Реално в Доминион картите Кралство (тези с ефектите) са нещото, върху което стъпва всяка стратегия в играта. Всяка сесия можете да изберете 10 от 24-те вида такива карти и няма как да подчертая колко различни са игрите с различните комбинации. Всъщност има как:

Комбинациите от карти правят игрите МНОГО различни!

Това е скритият коз на Доминион – играта не е спечелила най-престижната награда в света само с революция в механиките! Те могат да послужат като причина да пробвате Доминион, но това, което ще ви задържи впоследствие са десетките комбинации от карти Кралство, които варират от бързи, динамични и сравнително интерактивни, до отнемащи часове, дълбоко стратегически и с нужда от голяма оптимизация на тестето игри.

доминион 7 (Copy)
Може да проработи…