Кристина Кох се завръща на Земята след близо година в космоса

Преди броени дни, трима астронавти се отправиха за вкъщи от Международната космическа станция. В това число е един рекорден член на екипажа, който прекара близо година в космоса. Астронавтът на НАСА Кристина Кох се завърна на Земята, след като постави рекорд за най-дълъг непрекъснат космически полет от жена. Тя отъпка пътеките за всички представители на нежния пол след дълго продължилия й космически престой.

Кох пътува обратно с астронавтите Лука Пармитано от Европейската космическа агенция и руския астронавт Александър Скворцов, които са там от юли миналата година. Триото се качи в руска капсула „Союз“, и направи тричасово пътуване до дома.

Мисия изпълнена

От пускането си в станцията през март миналата година, Кох проведе множество научни експерименти на борда на МКС. Те включват опити, как се държи огънят в микрогравитация, както и изследване за растежа на протеиновите кристали в пространството. Самата Кох също беше в центъра на експериментите, помагайки на НАСА да проучи промените в тялото при дълъг престой в Космоса. Кох е прекарала 328 дни в космоса, почти колкото 340-дневния престой на астронавта на НАСА Скот Кели, по време на едногодишната му мисия. В ерата, в която все по – често говорим за престой и жителство на Марс, подобен опит е от голяма полза. Наса използва данните, за да проучи промените настъпващи в организма, изложен екстремно дълго време на необичайни условия.

Женски екип

Едно от най-запомнящите се постижения на Кох е извършването на дейност извън комическия кораб с нейната колежка Джесика Мейр. Това е първата работна задача изпълнявана изцяло от женски екип. Въпросната операция беше довършена заедно с колега на Кох.

Завръщане на Земята

Астронавтката и нейните колеги се завърнаха у дома с помощта на капсулата „Союз“. След достатъчно отдалечаване, на капсулата е стартиран двигател за извеждане извън орбиталната лаборатория, след което е бил запален и основният двигател. По-малко от час след това, капсулата се приземи на Земята, след извършване на огненото си спускане през атмосферата и освобождаване на парашутите.

На Международната космическа станция остава екипаж от трима членове. Това са Джесика Мейр, астронавтът на НАСА Андрю Морган и руският космонавт Олег Скрипочка. Триото ще остане за месеците февруари и март. Запланувано е през април да се присъединят още трима астронавти на НАСА. Тази група от шест души няма да се запази дълго, тъй като сегашните членове ще се завърнат на Земята през същия месец.