Можем ли да открием първите звезди на Вселената

От далечната страна на Луната се намира кратерът Джордано Бруно. Той би бил отлично място за изграждане на лунен телескоп. Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА ще може да се взира дълбоко в миналото, осветявайки раждането на първите галактики във Вселената. Но някои астрономи искат да се върнат още по-назад, за да изследват първите звезди. Радикалната концепция за лунен телескоп може да осъществи смелата идея.

Кога ще се осъществи

Екип от астрономи от Тексаския университет в Остин преразгледа концепцията за телескоп с течно огледало на Луната. Първоначално е бил планиран преди повече от десетилетие, но е бил отложен от НАСА. Изследователите са готови да възобновят стремежите си.

Астрономите са теоретизирали първите звезди, образувани преди 13 милиарда години, преди галактиките да се обединят. Този момент надхвърля възможностите на настоящите или бъдещите телескопи. Ето защо е важно да помислим за такъв, който е в състояние да наблюдава директно тези неуловими първи звезди от края на времето.

Лунният телескоп би бил необичаен. Огледалото му ще бъде въртяща се течност, покрита с метал. То трябва да е с диаметър 100 фута и може да бъде вградено в лунен кратер на един от полюсите на Луната. Ще бъде възможно да работи със слънчева енергия.

Телескопът на течна основа би бил по-лесен за транспортиране до Луната, отколкото този, направен с по-традиционни материали. Размерът и местоположението биха му позволили да е невероятно мощен.

Изненадващи наименования

В съответствие с някои забавни начини за образуване на имената на земните телескопи, лунната обсерватория ще бъде наречена „В крайна сметка голям телескоп“. Това не е единствената концепция за подобни находчиви разположения, която учените обсъждат. НАСА финансира изследване на идея за радиотелескоп, който би превърнал лунния кратер в чиния. Това би изисквало използване на роботи за разполагане на телена мрежа над кратера.

Дали първите звезди ще ни предложат надеждна история за произхода?! До къде може да стигне подобно изследване?! Учените са по – нетърпеливи и от нас да си отговорят на тези въпроси. Появата на звездите бележи решаващ преход в историята на Вселената. Първоначалните условия, поставени от Големия взрив, са отстъпили място на все по-нарастващата космическа сложност. Това в крайна сметка е донесло живот на планетите и възникването на интелигентни същества като нас.