Безумно VR изживяване под вода

Виртуалната реалност вече прилага триковете на джедаите върху вашия мозък, но подводното VR е като zen джедайски мастер удар. Има неща, които просто не работят добре под вода. Но виртуалната реалност е невероятна. Това е най-потапящият VR, който можете да опитате.

Sundance

Филмовият фестивал черпи вдъхновението си от Луната. Аудиото му е вдъхновено от архивни записи на Аполо 11. Звуковите ефекти и пиуканията, дишане на астронавтите, които спокойно разговарят, докато изследват лунната повърхност, всичко това може да бъде доста внушително. Изображенията са изключително концептуален колаж, изпълнен с различни лунни мотиви.

Новата подводна виртуална реалност е в състояние да ви накара да се почувствате буквално в космическото пространство. По-скоро е като летене, макар да плувате спокойно под водата.

Различни проучвания показват, че VR може да ви накара да почувствате тръпка, която не се случва физически. Мозъкът ви изглежда свързва мрежа от неврони по-скоро с истинската памет. Това се получава когато се потопите във виртуалната реалност, а не просто гледате видео.

До къде можем да достигнем с технологичния напредък?

Очила и шнорхел Divr е решаващата технология, която прави възможно подводната виртуална реалност като Spaced Out. Създател е компания наречена Ballast VR. Някои любопитни явления ни заинтригуват при поставянето на въпросните очила и последващото гмуркане. Подводният VR може да предизвика това, което е известно като реакция на гмуркане на бозайниците или иначе казано – рефлекс. Това е неволната физиологична реакция на тялото при потопяне във вода. Вероятно е остатък от еволюцията на всички гръбначни видове. Механизъм за оцеляване на дишащите въздух бозайници, с цел предпазване от удавяне.

Какво представлява?

Реакцията на гмуркане на бозайници задейства редица физиологични процеси. Такива са понижаване на сърдечната честота и стесняване на кръвоносните съдовете в кожата и крайниците, така че кръвта ви да се прехвърли към сърцето и мозъка. Този рефлекс може да ви помогне да спасите живота си, ако се потопите в замръзнало езеро. Но в безопасността на изкуствената обстановка, VR усещането води до спокойствие и ясно съзнание.

Виртуалната реалност може да предизвика гадене у някои хора. Истинският виновник е липсата на реално движение. Когато визуалните сигнали проявят движението към очите ви, но усещането за баланс на вътрешното ви ухо изобщо не регистрира физическо движение, мозъкът (и стомасите) на някои хора се бунтуват. Понякога могат да се появят странични ефекти като тревожност и паника.

Разлика между опит и демонстрация

VR демонстрациите винаги се провеждат в пренаселени пространства с много фонов шум. Но в Spaced Out, водата помага за блокиране на звукови вълни, които не трябва да се чуват. Космически звуци тотално ви заобикалят. VR очилата обикновено са тежки и неудобни. Те висят на лицето ви за дълъг период от време. Divr се пълнят с вода, когато се потопите, с изключение частта на маската, предпазваща очите ви. Те не се опитват да изплуват на повърхността, нито ви претеглят надолу. Все едно плавате в друг свят.