Кратък поглед в бъдещето

Хакерите на Tesla отново ни радват със скрити съкровища. Оказва се, че в бета софтуера на Tesla за пълно самоуправление (FSD) има уникална функция, наречена „Elon Mode“.

Нека погледнем по-отблизо скритите тайни на едноименния автомобил. Софтуерът на Tesla разкрива интересен обрат в начина, по който FSD Beta на возилото следи вниманието на водача.

Режим „Elon Mode“

Системата за следене на водача в превозните средства на Tesla е известна със своята функция „заяждане“. Тя предупреждава водачите да запазят фокуса си върху пътя и изисква от тях да оказват съпротива на волана, което определено изисква тяхното повишено внимание. „Elon Mode“ носи промяна на парадигмата в тази система.

В новия вариант колата превключва към по-усъвършенстван метод за наблюдение на водача. Той се основава в използване само на вътрешната камера. Именно тя следи зорко човека зад волана, като гарантира, че той няма да бъде разсеян в по-напечени ситуации на пътя. Това е значителна крачка към масовото одобрение за шофиране без ръце. Една обещаваща перспектива за глобалната потребителска база на Tesla.

Интригуващ опит

Виртуално пътуване, обхващащо почти 1000 км, ни дава информация от първа ръка по отношение на „Elon Mode“. Ако по време на движението не отклонявате драстично вниманието си от пътя, компютърното наблюдение няма да предприема крути мерки за промяна на вашата нагласа.

Дразнещите неудобства на FSD, като малки промени в лентата или по-бавна скорост на шофиране, стават по-малко забележими, ако не трябва да наблюдаваме колата непрекъснато. Възможно е обаче някои забежки от концентрацията ни по повод движението на колата да останат скрити за системата. Такива могат да бъдат четене на книга или разглеждане на уебсайт.

Положителни качества и недостатъци

Представянето на FSD на разделени магистрали заслужава специална похвала. Има голям шанс колата да навигира между две точки, без да се нуждае от човешка намеса. Ако технологията, където водачът не трябва да обръща постоянно внимание бъде предложена за масова автоматизация, това би било солидна сделка за производителя.

Въпреки предимствата на системата, трябва да бъдат изтъкнати и някои от недостатъците на „Elon Mode“. Даването на свобода на автомобила да прави ненужни промени в платното може да предизвика гняв на пътя от страна на другите шофьори. Това предполага, че все още има място за усъвършенстване, преди „Elon Mode“ да бъде готов за публична употреба.

Пътуването в режим Elon предлага обещаващ поглед към бъдещето на автономното шофиране. Въпреки че не е ясно, кога този скрит коз ще бъде достъпен, бъдещето на автономното шофирането е по-близо, отколкото си мислим.