Просто добавете екран

Компанията Raspberry Pi обяви Raspberry Pi 400. Това е компактна клавиатура, която на практика разполага с вграден компютър, базиран на ARM. Просто я включвате към телевизор или монитор, използвайки един от двата микро HDMI порта. Поставяте microSD карта, свързвате със захранващ кабел и мишка и се оборудвате с основен компютър за ежедневни задачи.

Форм-факторът, на който разчита производителят е изключителната достъпност. Това е важно условие, когато продавате компютър. Изглежда по-скоро като част от потребителската електроника, отколкото като основа за проект „направи си сам“.

От миналото към бъдещето

Форматът на Raspberry Pi 400 напомня за ранните домашни компютри като BBC Micro или ZX Spectrum и това не е случайно. Въпреки че малките компютри на Raspberry Pi се превърнаха в популярен инструмент за любителите, в основата си те са проектирани като достъпни компютри, за да помогнат на децата да се научат да кодират. Това е лесен начин да примамиш подрастващите да станат компютърни програмисти, софтуерни инженери и други аналогични длъжности.

Характеристики

Raspberry Pi 400 има малко по-бърз четириядрен 1.8GHz ARM Cortex-A72 процесор, в сравнение с 1.5GHz в Pi 4, 4GB на RAM, Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0 и 802.11ac Wi-Fi. Снабден е с чифт микро HDMI портове, които могат да извеждат до 4K / 60Hz, два USB 3.0 порта и един USB 2.0 порт. Захранването се осигурява чрез USB-C порт, има слот за microSD карта за съхранение.

Докато вътрешните елементи са подобни на предишните Raspberry Pi устройства, външният вид е всичко друго, но не и аналогичен. В зависимост от това в кой регион го купувате, компютърът може да е вграден в клавиатура със 78 или 79 клавиша, която има подобен дизайн, като повечето компактни клавиатури за лаптопи. При стартирането има шест различни оформления съответно за Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Италия и Испания. Скоро ще има допълнителни варианти за норвежкия, шведския, датския, португалския и японския пазар.

Подходът на компанията е бил вдъхновен от това, как производителят Acorn Computers използва самостоятелната си клавиатура като основа за Acorn Atom. Удобното устройство може да помогне на всеки, който се нуждае от компютър. Това не изключва корпоративни клиенти. Ето и една от причините, поради които Raspberry Pi 4 и Pi 400 имат два HDMI изхода. От двата монитора се подразбира, че ще се използват от много бизнес потребители.

Розово-бялата цветова схема обаче няма да е по вкуса на всеки бизнес. По тази причина производителите планират да издадат и сиво-черна клавиатура, въпреки че оригиналът е основна характеристика на компанията.

Може би до скоро звучеше нереалистично да мечтаем за офис, пълен с компютри, базирани на ARM, когато процесорите до голяма степен се смятаха с твърде ниска мощност. Но сега това бъдеще не изглежда толкова абсурдно. В по-дългосрочен план промяната трябва да стимулира повече разработчици да направят или оптимизират своя софтуер, за да служи по-добре на ARM.

В нашето ежедневие

Raspberry Pi 400 винаги ще бъде компютър с Linux. Това е идеално, ако сте някой, който иска да се научи да кодира, но все пак ще бъде жалка бариера за много собственици на Windows и Mac, които търсят проста машина за ежедневни компютърни задачи. За други видовете сърфиране в мрежата, отговаряне на имейли и задачи за производителност, които Pi 400 е достатъчно мощен за изпълнение, вече се обслужват добре и от смартфоните.

С начална цена от $ 70, Raspberry Pi 400 е много по-евтин дори от най-нискобюджетните телефони и се предлага с клавиатура, която е достатъчно голяма, за да може да се пише удобно. За много хора, и по-специално за студенти, това може да бъде истинско попадение. Ако работите от вкъщи също не трябва да се замисляте.