Argonne National Laboratory
Снимка: Antipoff / Wikipedia

По време на CES 2015 миналата седмицата ние ви представихме един от най-новите телевизори с технология, базирана на quantum dot – SUHD телевизорът на Samsung. Но какво всъщност е quantum dot? Доста хора са притеснени, че въпросните „квантови точки“ са опасни за здравето и не трябва да се използват в индустрията.

ВИЖ ОЩЕ: ИЗТЕКОХА ДЕТАЙЛИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕТО, КОЕТО ЩЕ ИЗПОЛЗВАТЕ, ЗА ДА РАБОТИТЕ СЪС СВОЯ APPLE WATCH

Квантовите точки са едно от най-новите изобретения в сферата на нанотехнологиите – те представляват малки частици с нано-размери, които се явяват полупроводници. Най-често са направени от кадмиев селенид. Това, което те правят е, че поглъщат един цвят и излъчват друг, съвсем различен. По този начин създават много по-ярки и ясни цветове, които могат, както виждате на снимката по-горе, да бъдат от целия спектър на светлината. Затова и технологията се използва от много компании в сферата, от Sony до Samsung.

Сега вече ще стане въпрос и за опасността – кадмиевият селенид е съединение, което може да е познато на някои от вас като това, което отделят електроцентралите, които работят на въглища. То се счита за кaнцерогенно от Международна агенция за изследване на рака, а пък Европейскaтa агенция за ограничения на опасните вещества забранява използването му в електрически уреди. Много хора от технологичната сфера твърдят, че полезните му качества надминават вредните. Дали това е така обаче, трябва да поразсъждаваме за да разберем.

Снимка: Нанокристали на кадмиев селенид / Argonne National Laboratory

Според учени и изследователи кадмиевият селенид е опасен само при директен контакт – при телевизорите, които го използват за Quantum Dot картината си, това би било трудно, а дори бихме могли да кажем и невъзможно (разбира се, при правилна експлоатация на телевизора). Това е защото самият кадмий е затворен зад няколко слоя стъкло, пластмаса и метал. Практически няма от какво да се притеснявате. Дори след изхвърляне на телевизора, веществото трудно би попаднало в атмосферата. А ако попадне какво?

Както казах вече, кадмият е вещество, изхвърляно непрестанно от електроцентралите на въглища, в атмосферата. Така че от него очевидно измъкване няма (поне за момента). Какво можем да направим за това? Много просто – да намалим разхода на електроенергия. И изглежда на наша страна имаме нещо интересно – quantum dot. Да, точно така! Телевизорите, които използват quantum dot с кадмиев селенид всъщност са в пъти по-ефикасни и използващи много по-малко електричество. Просто технологията quantum dot прави цветовете по-ярки благодарение на 45-микронните нанокристали от кадмиев селенид – поради тази причина не използва повече електричество. Ето ви нещо наистина иновативно.

Според учените изразходеното електричество от quantum dot телевизори е по-малко от обикновените LED примерно, а заедно с това идва и по-малко изхвърлен кадмий в атмосферата. Отново според тези учени кадмият в телевизорите не е достатъчно, че да компенсира намаляването на емисиите (в някои модели телевизори има само един милиграм кадмий).

И какво ни остава накрая? Единствено да експлоатираме уредите си правилно и ако работим във фабрика за телевизори – да внимаваме. Да, там опасността е най-голяма. Но пък компаниите си имат въведени нужните регулации за безопасност на работното място, така че аз съм оптимист и смятам, че няма от какво да се притесняваме.