apple-watch4

От последната iOS 8.2 бета става ясно, че Apple работи по приложение за своя умен часовник, който трябва да бъде пуснат по-късно тази година, пишат от 9to5mac. Към момента апликацията се казва Apple Watch “Companion” за iPhone и с нея ще се управляват настройките за приложенията за Apple Watch, както и настройките за интерактивността между смартфона и часовника. Ето повече подробности за това какво да очакваме след няколко месеца:

Home Screen: 

Потребителите ще могат да управляват и организират приложенията на началния екран на Apple Watch чрез Companion, което ще показва виртуално екрана на часовника на вашия iPhone.

Функции на часовника

 • Добавено е ново лице, което се нарича Monogram. Като истинска монограма, тази опция се позволи на потребителите да добавят виртуален печат от 1 до 4 букви, обикновено инициали. По този начин те имат възможността да персонализират своя часовник.

Съобщения:

 • Apple Watch няма клавиатура и поради тази причина потребителите ще могат да отговорят на текстово съобщение с гласово такова – то може да е диктувано или действително аудио съобщение. Приложението Companion ще може да прeвключва от Dictation или Audio Replies, включени като механизъм по подразбиране за отговор на съобщения.
 • Потребителите ще могат да разрешат или забранят да се вижда кога са прочели дадено съобщение (Read Receipts), точно както е при Mac, iPad, iPhone и iPod touch.
 • Ще могат да настроят отговор по подразбиране на получено съобщение.
 • Ще могат да изберат да не получават сигнал за получено съобщение или да гo получават само от хора в техния указател. Както и при iPhone, и тук ще може да се избере колко сигнала да чувате.

Достъпност:

 • Както е и при другите продукти на Apple, умният часовник ще има много функции за достъпност
 • За достъп до Accessibility Settings в движение потребителите ще трябва да кликнат три пъти върху дигитанлата коронка.
 • Apple Watch ще има VoiceOver функция, която може да казва гласно съобщение на екрана, както е при iPhone. Потребителите ше могат да изберат коя част от съобщението да бъде прочетена, използвайки два пръста. VoiceOver може да се активира чрез повдигане на китката или двойно кликване на дисплея.
 • Екранът ще може да се зуумва като се кликне два пъти на него.

Парола:

 • Както и при iPhone, потребителите ще могат да създадат 4-цифрена парола за своя Apple Watch.
 • Когато се използва Apple Pay се изисква системата за парола. Ще може да извършвате плащания, ако сте въвели паролата, когато сте сложили часовника на китката си. Ако премахнете или промените паролата, ще трябва наново да въведете информацията за вашата кредитна карта в Apple Pay.
 • Умният часовник ще може да се отключи през свързания с него iPhone. Тази възможност най-вероятно е въведена заради хора, които искат да използват по-дълги пароли. Тя ще работи, само ако Apple Watch е на ръката ви.
 • Ще има опциа Apple Watch да изтрива данните в него, ако паролата му не е въведена правилно 10 пъти.

companion

Активност и фитнес: 

 • Приложението Companion ще позволява да се активират различни функции за фатниес, като напомняния за ставане, когато сте седнали, информация за вашия прогрес на всеки 4/6/8 часа, данни при завършено движение/тренировка/цели, постижения и обобщение за извършеното в понеделник.
 • Ще може поотделно да активирате или деактивирате следенето на сърдечната ви честота за автоматично изчисляване на изгорените калории, както и проследяването на движенията на вашето тяло, за да се проследи броят стъпки и фитнес нивото ви.

Данни за часовника:

С приложението About Screen за Apple Watch ще показва капацитета на паметта, броя песни на устройството, броя на снимките и броя на приложенията в часовника, както и неговият сериен номер и детайли за Bluetooth и WiFi. Това е доказателство, че потребителите ще разполагат с достатъчно място за съхранение на файлове.

Галерия от скрийншоти, базирана на софтуерен механизъм, разработен от Стивън Троутън-Смит, за приложението Companion на iPhone, показва и други функции. Потребителският интерфейс на апликацията може да се промени преди официалното му пускане, но тези изображения показват какво може да очакваме:

Apple Watch беше представен през септември заедно с новия iPhone 6 и iPhone 6 Plus, както и мобилната разплащателна система Apple Pay. Тогава Apple каза, че устройството ще е на пазара в средата на 2015 г., но според последна информация, издаваща от източници запознати с плановете на компанията, умният часовник ще е наличен през март. Вероятно тогава ще видим и новото приложение и iOS 8.2