Прототипът Optimus

Опитите за създаването на хуманоиден робот изглежда никога няма да приключат. Това което наблюдаваме е сериозна промяна през десетилетията. Каквото и да си мислите за проекта или компанията, която го е построила, прототипът Optimus на Tesla съживи разговора около форм-фактора, ефикасността и жизнеспособността на роботите с общо предназначение.

Дръзновенията на основателят на Boston Dynamics

Това подновява дебата дали нашите тела са отличителният белег на ефективността или продуктовия дизайн. Дори и да са ни направили достатъчно способни да постигаме чудеса по отношение на живота и средата ни, редно ли е да правим роботи по наш образ, за да ни заместват?!

Слухове и факти

Още през септември чухме новината за създаването на въпросния стартъп. Компания изразходва много време и пари за изграждането на двукрак хуманоиден робот с общо предназначение. Някои от спонсорите са вложили повече от 100 милиона в идеята. Това не е лесна мечта във всяко едно отношение. Фактът, че никой все още никой не е успял, не говори за липса на опити.

Освен огромните средства вложени в проекта, сред нещата, с които новата компания разполага е персонал от 40 души с отлична подготовка. Екипът е сформиран от бивши на Boston Dynamics, Tesla, Apple SPG, IHMC и др.

Колективът се е обединил към изграждането на по-добро бъдеще за човечеството чрез усъвършенстването на ИИ и роботиката. За това работят най-добрите в света със специфични умения в AI, контроли, електрически, интеграционни, софтуерни и механични системи. Всички вярват, че е дошъл момент, в който можем да комерсиализираме роботи, които са били предимно R&D през последните две десетилетия.

Алфа версията на робота, която компанията завърши през декември, в момента се тества. 

Изобретението може да застане в челните редици на всеки електромеханичен хуманоид в историята. Вече съществуват разработки на хуманоиден робот от второ поколение, който ще бъде с пълна функционалност за търговски операции.

За какво ще се използва?

Засега системата е фокусирана върху широк спектър от задачи, свързани с ръчен труд. Именно това по същество представлява индустриалната роботика: склад, логистика, производство и търговия на дребно…

Визията на създателите е да изградят хоризонтален хардуер, който може да се мащабира към много приложения. Хуманоидите ще революционизират различни индустрии, от корпоративни, до подпомагане на хора в домовете или изграждането на нови светове на други планети.

Въпреки това, първите стъпки ще бъдат в индустрии като производство, доставка и логистика, складиране и търговия на дребно, където недостигът на работна ръка е най-сериозен. Оптимизацията на този бизнес модел ще доведе до желаните приходи по-бързо.