Zero Mass Water ще използва възобновяема енергия вместо изкопаеми горива

Базираната в Аризона технологична фирма предприема първата си операция по образуване на вода. Вместо да пробива кладенци или да пречиства морска вода, тя ще изтласка влагата от въздуха, за да създаде бутилирана вода. Цялата операция ще се осъществява на 20 км от Дубай. Компанията, Zero Mass Water, ще използва възобновяема енергия вместо изкопаеми горива, която да захранва много от съоръженията в Обединените Арабски Емирства.

Проектът би могъл да предложи модел и на други страни да произвеждат питейна вода по по-устойчив начин. Това би стимулирало напредъка в селското стопанство за подобряване на продоволствената сигурност. Заводът за бутилиране ще работи благодарение на слънчева енергия. Бутилките, които ще се използват подлежат на рециклиране, а капачките ще бъдат изработени от бамбук.

Грандиозни планове

Технологията вода от въздух се използва и другаде, но операцията на Zero Mass се откроява с размерите си и намерението си да бутилира водата. Компанията няма да се явява конкурент на производителите на насипни води. Първоначално ще може да произвежда до 2,3 милиона литра годишно. Това приблизително е обема на типичен олимпийски басейн. Поради високата стойност на технологията Zero Mass ще бъде в същата категория, като вносните марки от висок клас. Такива са Evian и Fiji.

Съоръжението ще се изгради в село Лехбаб. То е център за развъждане на камили и организира атракции, като пустинни сафарита. Водата ще се продава в стъклени бутилки на хотели и други желаещи. Заводът ще започне производството с 1 250 хидропанели, всеки от които струва 2 500 щатски долара. Zero Mass отказва да уточни, точно колко е инвестирала в иновацията.

Как работи

Правоъгълни кутии с размери около 2,4 м на 1,2 м ще абсорбират водна пара извличайки я, чрез използване на слънчева енергия. Въпреки че те могат да работят почти навсякъде, където слънцето грее интензивно, горещият и влажен климат на Дубай превръща емирството в най-подходящото място за максимално използване на технологията.

Следващото предизвикателство е селското стопанство. Страните от Персийския залив искат да намалят силната си зависимост от вноса на храни, особено след пандемията от коронавирус, нарушаваща световните вериги за доставки.

Производството на вода за отглеждане на домати и други култури на местно ниво ще намали транспортните разходи и парите изтичащи извън вътрешната икономика. Земеделието, използващо вода от въздуха, може да бъде търговски изгодно при подходящия климат. Водата произведена от въздух е подходяща за отглеждане на продукти само в затворени среди.

В ОАЕ броят на компаниите, които отглеждат зеленчуци и билки, използвайки хидропоника и други методи за поливане на закрито, консумират много по-малко вода от конвенционалното селско стопанство. Те нараснаха значително през последните години и подобни иновации биха подкрепили бъдещото развитие.