Ракетна система, предназначена да насели Марс

Starship е новата ракетна система, която SpaceX разработва за пренасяне на десетки хора до Марс. Илон Мъск, основател и изпълнителен директор на компанията, разкри най-новия дизайн на напълно използваемата система за изстрелване в космоса.

Мъск говори на мястото на старта в южен Тексас. Фонът за представянето му беше наскоро завършен и представлява 164 фута висок стоманен прототип, наречен Starship Mk 1.

Достъпни цени

Плановете на Мъск са за много по – евтини полети от досегашните прогнози. Най-новият дизайн на предстоящата ракетна система на SpaceX е проектирана да направи точно това.

Системата за изстрелване, известна като Starship, може да стои около 390 фута височина, да се простира с диаметър 30 фута и да има достатъчно място и гориво, за да превози 100 души и 150 тона товари до червената планета наведнъж. Мъск предвижда и по-късна версия, която ще е няколко пъти по-голяма.

Тези факти и цифри за Starship обаче може да са остарели, тъй като са базирани на представянето на Мъск за системата от преди повече от година.

Най-новите подробности от ракетната разработка и изстрелване на SpaceX в Южен Тексас разкриват плановете компанията да се обърне към малка група служители, журналисти, местни поддръжници и жители на близкото село, наречено Бока Чика.

Домакин на разговорите е отдалечен крайбрежен район на около 20 мили източно от Браунсвил. Компанията излъчва събитието и онлайн.

Интригуващ макет

Фон на събитието беше Starship Mark 1: извисяващ се прототип от неръждаема стомана на системата, която компанията завърши да строи в петък. Корабът следва конструкцията на истинската машина и е наречен Starhopper.

Starship Mk 1 тежи около 200 тона (без гориво), висок е около 164 фута и ще се захранва от три ракетни двигателя Raptor. Някои дори наричат тестовия кораб най-голямата ракета правена някога. Технически се нуждае от гигантски бустер, наречен Super Heavy, за да отговори на това отличие.

Mk 1 може да се изстреля с повече от 12 мили още този месец. Мъск иска да направи големи промени в управляемите канали и крила на кораба. Кими Талвитие – ентусиаст на SpaceX, софтуерен инженер и художник – обедини тези подробности в 3D модел, който показва как могат да се използват тези устройства. Това би позволило безопасно насочване към Земята или евентуално кацане на друга планета като Марс. Основна цел е да подпомогне превозването на населението от нашата планета.

Сподели
Предишна страницаADATA анонсира SC680 външен SSD диск  
Следваща страницаТри причини да можете да работите с Tableau
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.