Детски логически игри

Игрите, които са едновременно забавни и карат детето ви да мисли, са печеливши за всички. От бебета и малки деца до тийнейджъри (и дори възрастни) игрите, които изискват логика за разрешаването на даден проблем, са страхотен начин да занимавате децата с удоволствие, да накарате мозъците им да работят и да откъснете очите им от екраните на телевизора и компютъра.

И тъй като наближава студено време, което ще накара много семейства да играят на закрито, решихме, че е идеалният момент да съберем някои от най-добрите игри и пъзели за деца и възрастни, които не само ще помогнат на детето ви да развие своето логическо мислене и креативност, но и ще донесат забавление за цялото семейство.

Дървени пъзели

Пъзелите от дърво са чудесен начин да помогнете на детето си да развие логическото си мислене. Те са страхотни логически игри, които са не само лесни за използване, но и са изключително качествени и ще издържат във времето. Докато реди дървените си пъзели, детето ще развие следните умения:

Координация ръка-око – обръщането, завъртането, премахването и закрепването на частите на пъзелите помага на децата да научат връзката между ръцете и очите си.

Решаване на проблеми – Докато децата разглеждат различните части и откриват къде пасват или не пасват, те развиват това жизненоважно умение.

Креативност и въображение – Опитването на нови начини за решаване на дървения пъзел и комбинирането на цветове, за да се получи нещо ново, развива творческите умения и въображението на децата.

Фини двигателни умения – Вдигането и обработката на дървени играчки укрепва силата на детето и му помага да развие двигателните си способности.

Когнитивно развитие – Дървените пъзели за малки деца поддържат ума им активен, работещ и развиващ се.

Домино

Доминото е чудесна игра, която не само ще развие мисленето на детето ви, но и е такава, която може да играете заедно. Играта на домино изисква много внимание и фокус, а играчите трябва да помнят добре линиите си, за да не бъдат измамени или да не направят грешки, които могат да им костват играта. Така че може да се каже, че различните видове домино са чудесни логически игри за стимулиране на мозъка. Това ще помогне на тези, които лесно се разсейват, да запазят информация дори извън играта.

Шах

Според проучвания, играта на шах значително подобрява визуалната памет, вниманието и способността за пространствено мислене на децата. Може би това се дължи на факта, че както в шахмата, така и в училище, концентрацията и паметта вървят ръка за ръка. За да се справи добре в играта, детето трябва да се съсредоточите изцяло върху целта си – да стигне до противниковия цар.

Други видове настолни игри

Бордовите игри са едни от най-забавните и полезни логически игри, които можете да играете заедно с детето си. Дори простите игри помагат на малките играчи да разпознават цветовете, да броят местата и да развиват координацията между ръцете и очите и сръчността при преместването на картите и фигурите по дъската. Освен това научаването да изчакваш реда си и да спазваш правилата са важни уроци, които служат на децата далеч отвъд пода на хола. Настолните игри са лесен начин за насърчаване на здравословното развитие на мозъка при по-големите деца и тийнейджърите.

3D пъзели

3D пъзелите насърчават напредъка в ученето у дома – Те подпомагат 8-те метода на интелигентност на детето ви и насърчават ученето чрез игрa. 3D пъзелите за деца подхранват любопитството им, стремежа им към победа, предизвикват ги и им позволяват да се забавляват през цялото време. 3D пъзелите са от типа логически игри, насочен към множество области на учене.

Ако искате да зарадвате детето си с нова игра, а в същото време да подпомогнете неговото развитие, изберете някоя от тези логически игри. Бонус към всички тях е фактът, че можете да се забавлявате с него и да играете заедно.