Amazon търси технологии, които могат да ви идентифицират само чрез вените на ръката ви

Ако бихте могли да платите за поръчаните стоки, като използвате вените си, ще го направите ли? Amazon подаде патент за технология, която би могла да ви идентифицира, чрез сканиране гънките по дланта на ръката. Тя използва светлина, за да проникне под кожата до кръвоносните съдове. Получените изображения могат да бъдат използвани, за да ви идентифицират като купувач в магазините на Amazon Go.

Последни новини

По-рано беше съобщено, че базираният в Сиатъл технологичен гигант може да инсталира тези високотехнологични скенери в магазините за хранителни стоки. Много от изобретателите на подобни технологии, посочват поръчките и стремежите на големите фирми, към все по – бързи и сигурни начини за заплащане.

Как работи подобен процес?

Докато скенерите за пръстови отпечатъци съществуват от години, Amazon се надява да направи нововъведение. Такова ще е разработването на система за лична идентификация, която не е нужно да докосвате. Компанията работи върху система от камери, светлини и скенери, които биха направили снимки на ръката ви, докато въвеждате данните на самоличността си.

Служба за патенти и търговски марки в САЩ

Представете си, че задържите ръката си пред инфрачервена светлина, докато камерата щраква изображения. Едно на повърхността и едно, което вижда по-дълбоки характеристики, като вените ви. Вътрешна компютърна система ще ви идентифицира въз основа на тази информация.

Точната и бърза идентификация на потребителя предоставя полезна информация, която може да се използва по различни начини. Използването на което и да е съоръжение може да бъде безпроблемно чрез подобен анализ на данни.

Самоличността на дадено лице може да бъде употребена за свързването му със съответната банкова сметка. Вътрешната система за управление може да проследи какъв артикул е избрал клиентът. И след като го вземе от рафта, системата може да уведоми за попълване на инвентара.

Поверителност на личните данни

Предполага се, че вътрешното сканиране на ръцете е по-надеждно в борбата с кражба на самоличност, от прекарването на кредитна карта през системата. Традиционните методи за идентифициране на потребители имат няколко съществени недостатъци. Такива са податливост на измами, точност и експлоатационни ограничения.

Системите за биометрична идентификация се справят с тези проблеми, като използват характеристики, които са трудни или невъзможни за копиране и прехвърляне. Не е ясно колко далеч е стигнал проектът на Amazon. Също така не е ясно дали или кога клиентите ще видят подобна технология.

Ако някога бъде внедрен, този ход ще даде на технологичния гигант още повече данни за потребителите. Тъй като поверителността и сигурността се превръщат в основен национален проблем както за последните, така и за държавните органи, ще се наложи предприемането на някои мерки.

Подобно на технологията за разпознаване на лица, скенерите за ръце, които могат да четат вените ви, повдигат въпроси относно използването на биоданни. В крайна сметка е доста лесно да промените парола или да закриете акаунт след изтичане на данни, но не можете да промените вътрешната си структура.