Какво ще носят астронавтите в големия ден

Чисто нов скафандър, разбира се! Той е този, който НАСА усилено разработва. Наричан Изследователска екстравехикуларна мобилност (XEMU), космическият костюм трябва да предпазва астронавтите от суровата среда на лунната повърхност. Последното е доста различно от това, което астронавтите изследват през последните няколко десетилетия в ниска земна орбита.

Напредъкът по работата за костюма беше помрачен от предизвикателствата по хардуера Artemis. Той е необходим на програмата за изследване на Луната. В това число и капсулата Orion, плюс много забавената ракета Space Launch System, но разработките въпреки това продължават.

Иновацията, която очакваме

XEMU представлява първият нов космически костюм, който НАСА е разработила за повече от 40 години. Планът на агенцията е да изгради пет такива в първоначалната партида. Единият, който инженерите на НАСА ще подложат на тестове за проверка на проекта е почти готов и трябва да бъде завършен през декември. Втори ще бъде изграден за изпитания за квалификация, а третият ще бъде тестван в орбита на Международната космическа станция. Последните два костюма от комплекта ще посетят Луната през 2024 г. с мисията, която НАСА нарича Артемида 3.

В допълнение към основните скафандри, всеки астронавт на Artemis ще се нуждае и от вътрешно охлаждащо облекло. Космическата агенция вече е завършила първия прототип на това бельо. НАСА също така ще трябва да надгради подобна на раница портативна система за поддържане на живота, която астронавтите ще носят, за да останат живи. Последната също е в процес на разработка.

Лунно кацане

Персоналът на НАСА практикува бъдещи кацания на луната в масивния басейн на лабораторията за неутрална плаваемост в космическия център Джонсън в Хюстън. Междувременно участниците добиват идея как ще се представи новият костюм на Луната, като тестват дизайна под вода. Използва се и лаборатория за симулиране на космически разходки, тъй като инженерите могат да имитират различни нива на гравитация. Такива са микрогравитацията при ниската земна орбита и една шеста гравитация на Луната.

Под водата астронавтите могат да усетят как се движат в скафандрите и използват инструментите, с които ще манипулират по време на космическа разходка. Напоследък НАСА използва басейна за изучаване на движения като вземане на проби от лунен камък и прах, навигация по стълба и церемониално засаждане на знаме в лунната повърхност.

В крайна сметка лунните космически разходки имат различни ограничения, отколкото орбиталните екскурзии. Именно поради този факт има нужда от нови скафандри.

Въпреки че имат опит с космическата станция, трябва да се определи как ще се обучава екипажа за операции на повърхността по време на тези специфични мисии. Ранното тестване ще помогне да се определи най-доброто допълнение към съоръженията за разработване на хардуер и изискванията за бъдещо обучение и мисии на Artemis.