Навлизат нови стандарти в областта на технологиите, с тях се променя и електрониката

Учените от Университета в Саутхемптън са открили начин за увеличаване на възможностите на нововъзникващата нанотехнология, която може да отвори вратата за ново поколение електроника.

Изследователите показват как са усъвършенствали мемристора – по-опростена и по-малка алтернатива на транзистора, с възможност за промяна на неговата устойчивост и съхраняване на паметта, до ново ниво, след експериментиране с неговите съставни части.

Електрониката разчита за обработката на данни, на интегрални схеми с много на брой микроскопични ключове. Те контролират потока на електрическия ток, чрез включване и изключване.

Транзисторите (микроскопичните ключове) стават все по-малки, за да отговорят на нарастващите изисквания на технологиите. Сега достигат физическия си лимит, като например – обработващите чипове, които захранват смартфони, съдържащи средно пет милиарда транзистора.

Мемристорите може да са отговора към една нова ера в електрониката. Причината е, че те са по-малки и по-прости от транзисторите, ниско енергийни и с възможност да запазят данните, които са преминали през тях, като мини компютри, които никога не забравят.

В проучването си, учените описват как са достигнали това ниво на производителност, като оценяват няколко конфигурации на функционални оксидни материали. Това е основният компонент, който дава на мемристора способността му да променя съпротивлението си.

Новата мемристорна технология, която демонстрира екипът от Университета в Саутхемптън, достига почти четири пъти по-голяма памет, отколкото познатата до този момент.

Изследователите са наясно, че до 2020 година се очаква да има повече от 200 милиарда взаимосвързани устройства. Откритието ще има потенциално огромни последици за развитието на съвременната електроника. Количеството данни, нуждаещи се от обработка, ще е невероятно по своя обем. И тук идва място на мемристорите. Като ключова технология за чипове от следващо поколение, които трябва да бъдат преконфигурирани, но достъпни, мащабируеми и енергийно ефективни.

Тези нововъведения са идеални за разработване на нов хардуер, който може да се учи и адаптира автономно, също като човешкия мозък. Водещата световна индустрия въвежда иновации в електронните системи, които изискват персонализиране по поръчка. Такива са например недостъпни и сурови места или човешкото тяло.

Изследването е подкрепено от Изследователския съвет по инженерни и физически науки (EPSRC) и Кралското общество. Екипът ще представят технологията на международната конференция ISCAS 2018, която ще се проведе през май във Флоренция, Италия.