Ami One дори не изисква шофьорска книжка за някои населени места

Много автопроизводители проектират превозни средства за ера, която не принадлежи изцяло на автомобила. Ситроен прави още една стъпка: той предвижда кола, която бихте използвали вместо велосипед и скутер. Нововъведената концепция на Ami One е компактен, изцяло електрически „обект за градска мобилност“, който бихте използвали за къси разстояния около централните райони.

Двуместният автомобил ще разполага само с 62 мили обхват и максимална скорост от 28 MPH. Той ще бъде лесно достъпен и ще може да се управлява с QR код на дръжката, която заменя ключа. В някои страни дори не се нуждаете от шофьорска книжка за него.

Под наем или закупуване

Можете да го използвате за пет минути, чрез приложението за автомобилно споделяне, да го наемете за един уикенд, да платите за няколко месеца достъп „без ангажимент“. Ако сте възхитен от него, може да се регистрирате за многогодишен абонамент с батерия, поддръжка и паркинг. Дава се опция също да разширите употребата си за по-дълги интервали през приложението на Ami One Counters. То ще служи като автоматичен дистрибутор. Нещо като аналог на “автомобилен автомат”.

Верен на бранда “Вдъхновен от вас”, Ami One отговаря на поведението на клиентите. Концепцията на Citroen е версия на свободата в градовете, вдъхновена от LibertyElectriCityMobility. Тя се базира на достъп до превозните средства без да се изисква шофьорака книжка. Ami One събира в себе си новаторска глобална дигитална екосистема и модерен, весел и мобилен опит.

Улесняващо приложение

За по-голяма лекота и безопасност е създадено специално приложение с гласови команди. Дали ще поискате да си резервирате място за паркиране или да бъдете насочени към най-близката станция за зареждане, чрез геолокация на местоположението ви, приложението ще изпълни вашите желания.

Две добавки, специално разработени за електрически модели коли, са от особен интерес за потребителите:

The Charging Pass позволява на водачите на електрифицирани превозни средства да намерят и достигнат до електрическа станция за зареждане, съвместима с тяхното превозно средство. За улеснение на клиента се използват три критерия: разстояние, скорост на зареждане и цена.
Trip Planner Planner успокоява водачите, като предлага най-добрия маршрут, взимайки под внимание оставащия обхват, използването на превозното средство и местоположението на станциите за зареждане по пътя.

Превозното средство ще предлага още безжично зареждане на телефона, 5-инчов екран за инструментален панел и прост интерфейс с гласов контрол. Bluetooth високоговорителят ще замени конвенционалната стерео система.

Може би ще видим този автомобил да се движи по улиците в най-близко бъдеще, макар че би срещнал известни трудности в региони, където много хора живеят извън централните райони. Въпреки това, той илюстрира това, което Citroen възнамерява да направи. Френската фирма предвижда свят, в който можете да запазите комфорта на автомобила, независимо колко кратко е пътуването ви.