Всички знаем за проблемното разпространение на новите версии при Android. Всяка година излиза нова версия на операционната система от Google, но тя много бавно се добира до повече устройства. Това важи и при доклада за януари месец, който Google пуснаха на сайта за разработчици на Android.

Освен информация за най-разпространените големини при дисплеите и версии на Open GL, докладът разбира се включва и дистрибуцията на версиите на Android при всички устройства с операционната система.

Вижда се, че Android 7.0 Nougat е на само 0,5% от устройствата, което е малко повече от 0,4% за декември. 7.1 пък е на 0,2%, което прави 0,7% устройства с Nougat, общо. Ако обърнем внимание на останалите версии, Android 6.0 Marshmallow е с 29,6%, което е доста повече от неговите 26,3% за декември. Android 5.0 и 5.1 (Lollipop) е с общо 33,4% част от пазара. За тази версия декемврийските проценти са повече от януарските — 34%. При KitKat (Android 4.4) също виждаме спад — 22,6% от 24% за декември. За Jelly Bean (Android 4.1 до 4.3) пък остават 11,6% за януари, при дял 12,8% за края на миналата година.

google-android-os-january-2017-distribution

Както виждате, Ice Cream Sandwich и Gingerbread все още са част от списъка, макар и доста ниски проценти. За сметка на това, Froyo най-накрая не се вижда в таблицата, което според данни от Google значи, че разпространението му е на по-малко от 0,1% от устройствата.

И така, виждаме че тенденцията новите версии на Android да се разпространяват бавно, продължава. Кога ще видим промяна в тази сфера, не е ясно. Пожелаваме на Google някой ден да се похвалят със скоростна доставка на ъпдейти към по-нови версии на операционната си система.