Ще успее ли видът в крайна сметка да излезе от ковчега?

Едно от усилията предприети за справяне с глобалните климатични проблеми включва „Ноев ковчег“ за корали. В него ще бъдат поставени редки и застрашени видове. Това ще се случи в аквариуми в Европа като част от проекта на Световната коралова консерватория.

Докато тези усилия, заедно с криоконсервацията и селективното размножаване, ще помогнат на коралите по целия свят, единственото реално решение е бързо намаляване на емисиите на парникови газове.

Лош сценарий

Учените от цял свят се готвят за най-лошия сценарий. В северната част на норвежкия остров е Хранилището за семена на Шпицберген. То е предназначено за архивиране на семена, съхранявани в глобални генбанки. В Сан Диего, световноизвестният зоопарк на града има повече от 10 000 клетъчни култури от 1000 таксона, криоконсервирани в своя Frozen Zoo. Сега аквариумите в цяла Европа работят заедно, за да запазят друга уязвима форма на живот – коралите.

Royal Burgers’ Zoo в Арнем, Холандия, постави първите си редки корали в своя аквариум, известен като Burgers’ Ocean. Той съдържа 2,1 милиона галона вода и е дом на най-големият жив коралов риф в Европа. Тези редки корали са част от проекта на Световната коралова консерватория. Това е международен пилотен проект, работещ заедно с други музеи и аквариуми във Франция и Монако.

Основана през 2022 г., Световната коралова консерватория не заключва тези животни зад стъкло завинаги, но се надява да ги запази в безопасност в опит да ги възстанови в естествените им местообитания в бъдеще. Тъй като участващите аквариуми знаят местоположението на тези корали, екземплярите могат да се надяват да се върнат в естествената си околната среда през следващите години. Тази крайна мярка за запазване на организмите е необходима, тъй като те са изправени пред много екологични и антропогенни предизвикателства. Последните застрашават реално тяхното оцеляване.

Цел на проекта

Този проект има за цел да създаде един вид резервно копие на коралите. Така в случай, че те изчезнат в дивата природа, ние все още ще ги имаме в изкуствена среда. Зоологическата градина сравнява своя аквариум с нещо като Ноев ковчег, предназначен да защитава видовете в лицето на потенциално бедствие.

Най-коварната от тези опасности е глобалното затопляне. То води до повишаване на температурите в океаните. Тъй като парниковите газове улавят топлината, излъчвана от повърхността на планетата, световните океани абсорбират повече от нея. Това важи особено за еуфотичната зона на океана, където светлината все още може да проникне във водата.

Тъй като коралите се нуждаят от много светлина, те са ограничени до тази зона, силно засегната от изменението на климата. Това ги кара да избеляват. Коралите образуват симбиотична връзка с водораслите, но когато са стресирани от високи температури, водораслите напускат коралите. Без основния източник на храна коралите побеляват и стават по-податливи на болести.

Страшни последици

В момента светът преживява четвъртото глобално избелване в историята и второто подобно събитие през последното десетилетие. Коралите се нуждаят от много години, за да се възстановят, така че наличието на две глобални избелващи събития толкова близо едно до друго означава гибел за това невероятно подводно царство в бъдеще.

Въпреки че съхраняването на корали в различни аквариуми и използването на други методи за защита на тези организми, включително криоконсервация и селективно размножаване, ще помогне за запазването им, има само едно ясно решение за спасяването на световните коралови рифове. Единственото нещо, което ще спаси световните коралови рифове в този момент, е бързото намаляване на емисиите на парникови газове!

Докато „Ноевите ковчези“ ще помогнат за запазване на разнообразието в краткосрочен план, видовете в крайна сметка ще искат да излязат от тях. От нас зависи да създадем свят, в който това е възможно.