Интересно спогодба се зароди тези дни – японският автомобилен гигант Nissan и космическата агенция NASA сключиха договор за 5-годишно партньорство, което ще бъде от полза и на двете страни. С какво точно, предстои да разберете.

ВИЖ ОЩЕ: ОЩЕ ЕДНА ШАНТАВА КОЛА НА CES – ТОВА Е ELIO

NASA има нужда от технология за автономни коли, които да се движат сами. Ровърите, които изпраща на Марс (а може би след време и на други планети), трябва да могат да се движат сами, тъй като забавянето поради пътуването на сигнала на огромни разстояния не позволява някой от контролния център да си играе с джойстик. За да се получи партньорството, Nissan ще има достъп до Изследователския център Ames, който е един от най-големите за американската космическа агенция, като ще трябва да добави карта на мястото към съществуващия си вече автономен симулатор за движение.

Да, от Nissan нямат планове да ходят в космоса, но ще помогнат на NASA управлението на ровърите да е по-ефикасно. Като изглежда, че японската компания ще спечели повече от сделката. Да имаш достъп до кампуса на Ames е огромен плюс в развитието на технологиите ти. Колата, която най-вероятно ще бъде тествана, ще е Leaf моделът на Nissan, който виждате на снимката по-горе. Плановете на Nissan са до края на годината да имат тестов модел по улиците и да започнат продажби до 2020 година. На всичкото отгоре, автомобилът е без вредни емисии – изцяло електрически, така че амбицията е още по-голяма.

Какво ще излезе от това, още е рано да се каже, но определено е стъпка напред.