app_store

Вчера стана ясно, че Apple планира да вдигне цените в App Store в Европа, Канада и Норвегия, а тази сутрин промените вече са факт. Сега потребителите в ЕС ще трябва да заплащат повече, като във великобританския магазин проложенията започват от 0.79 паунда, а до вчера най-евтините бяха 0.69 паунда.

ВИЖ ОЩЕ: THUNDERSTRIKE Е НОВА ОПАСНА УЯЗВИМОСТ ЗА МАС КОМПЮТРИ 

Добрата новина е, че ценообразуването на по-скъпите, от 1.49 паунда, апликации си остава същото, но тези от 1.99 паунда вече струват 2.29, като тук потребителите ще усетят най-много увеличението. Този ход се предприема заради промените в обменните курсове на различните валути. Резултатът от това е голяма разлика между цените в САЩ и Европа – американските приложения, които струват 0.99 цента, се предлагат за 1.20 долара във Великобритания, и дори при добавено ДДС, клиентите в САЩ пак ще плащат по-евтино.

Apple отговаря на нововъведения в ЕС, според които от 1 януари онлайн търговците ще начисляват данък на базата на местоположението на купувача, а не на държавата, в която се намира продавачът. В Ислания пък вече се радват на по-ниски цени, а в Русия някои от приложения са станали по-етини от преди, а други по-скъпи.