Новият материал може да остане сух, дори когато е потопен за няколко часа под половин метър вода

Още през 2016 г. беше представено ново откритие за водоотблъскваща технология. Тя се базира на нанопокритие, което може да направи всяко устройство водоустойчиво. Като цяло идеята се оказа много полезна най-вече за защита на електрониката. Но през 2018 г. изследователите разработиха по-безопасно нетоксично покритие, което може да направи самите тъканите водоотблъскващи.

Сега изобретателите са проектирали нов наноматериал, който отблъсква водата и може да остане сух дори когато е потопен в нея. Екипът е бил под ръководството на професор от Технологичния център на NanoScience на UCF. Той твърди, че идеята е вдъхновена от природата и еволюцията на определени растения и биологични видове. Именно така се стига до създаването на новия наноматериал.

Отново по стъпките на майката природа

Спрецифичен трик на природата е да бъдеш водоотблъскващ или хидрофобен. Умението се използва за защита и самопочистване на растения и животни срещу патогени като гъбички, растеж на водорасли или натрупване на мръсотия. Учените отново черпят вдъхновение от заобикалящия ни свят. Тук се използва реплика от структурата на лотосов лист. В последствие са синтезирани наноструктурирани материали на базата на молекулярни кристали на фулерени.

Фулерените се създават чрез комбиниране на въглеродни молекули, за да образуват затворена структура, подобна на клетка. След това тези структури могат да се натрупват една върху друга, за да образуват високи кристали, наречени фулерити.

Нужна е само една капка гел, създаден от фулерити на всяка повърхност, за да се развие изключително водоотблъскващо състояние. В добавка, гелът не пречи на оригиналния материал, който се третира с него.

Множество приложения

След третирането хидрофобните повърхности остават сухи, когато са потопени на определена дълбочина под вода за повече от няколко минути. Това прави новия материал толкова революционен. Дори след няколко часа престой на определена дълбочина, използваните материали не показват признаци за каквато и да е влажност.

Учените са открили, че така могат да улавят и съхраняват газове под водата под формата на пластрони. Това и още много други свойства правят новия материал уникален. Пред нас има безброй варианти за приложението му. Остава само да се възползваме.