Новият алгоритъм на OpenAI може да превърне писана команда в код

OpenAI е изследователска компания за изкуствен интелект. Първоначално тя е основана от Илон Мъск. Една от последните й разработки води до създаването на нов алгоритъм, наречен Codex. Той може да интерпретира команди, написани на английски и да ги превърне в използваем код.

Codex може да приема инструкции. Това може да се осъществи като начин за опростяване на работата по програмиране за опитни програмисти, или като инструмент, който помага на начинаещите да се учат. След това не е трудно да го превърнете в осезаем софтуер, като елементарни игри или уебсайтове. Например, потребителят може да опише основния външен вид или функционалност на уебсайт, който иска да изгради, като изброи неща като поставянето на менюта или текстови полета на обикновен език, а Codex ще създаде прост дизайн въз основа на това, как тълкува искането.

AI поддръжка

Тук не е задължително AI да отговаря за програмирането. Codex действа като помощник или заместник на програмист, който приема концептуални идеи и използва код в опит да ги създаде.

Това е инструмент за умножаване на програмистите чиято работа се състои най-общо от две части. Първо трябва да се помисли усилено за проблем. Второ, той трябва да се разбере. След това новата програма съпоставя двете дейности с фрагменти от съществуващ код. Винаги ще имаме нужда от програмисти, но подобен монотонен процес спокойно би могъл да се извършва от създадения алгоритъм.

Отворен код

Codex е изграден върху GPT-3. Това е прословутия алгоритъм за генериране на текст на OpenAI, обучен на огромни части от писмения интернет. Допълнителното снабдяване за Codex може да бъде в противоречие със съществуващата програмна общност с отворен код. Това е така, защото Codex е изграден върху допълнителни данни, взети от хранилища с отворен код, които програмистите са компилирали, за да споделят със света.

Технически, Codex може да се разглежда като по-ефективен начин да се направи точно това без да нарушава законите за авторските права. Но изграждайки такъв мощен инструмент върху гърба на доброволци, компанията се подлага на критики, че печели от безплатния труд на общност за сътрудничество, така че ще бъде интересно да се види, как програмистите реагират на новия инструмент.

Сподели
Предишна страницаНаноматериал остава сух, когато е във вода
Следваща страницаZircon 550 – новата безжична мишка от Genesis
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.