Рапърът Akon стартира строителството на първия в света криптовалутен град

Сенегал даде зелена светлина за изграждането на Akon City. Това ще бъде мегаполис с площ от 2000 акра, който ще търгува изключително с цифрова валута, наречена Akoin.

Оказва се, че предприемчивостта на някои талантливи музикални звезди не се ограничава в издаването на нов албум. Африка ще получи първия в света криптовалутен град. Музикантът и предприемачът Akon обяви, че вече разполага с официално позволение да построи своя град – мечта.

Певецът е от сенегалски произход и за първи път разкри плановете си за най-футуристичния метрополис в Африка преди повече от 18 месеца. Тогава той каза, че градът ще бъде построен върху 2000 акра земя, подарена му от президента на Сенегал, Маки Сол. Там ще се търгува изключително с цифровата парична парична валута на Акон, Акойн.

Местоположение

Докладите предполагат, че Akon City ще бъде построен в морското село Mbodiene, на пет минути от новото международно летище в Сенегал. Там се провеждат изключително много екологични кампании и е развит туристически регион. Миналата седмица Akon подписа меморандум за разбирателство със сенегалската туристическа компания SAPCO.

Очаква се криптовалутата на певеца Акойн да влезе в обръщение в началото на юли, но проектът за града Akon ще отнеме значително повече време. Това са десетгодишни планове и всичко ще се прави поетапно. Стартът беше поставен през март 2019 година, втората крачка ще бъде направена през 2025 г. Изграждането на футуристичния град възлиза на 2 милиарда долара.

Спасителят на Африка

Акон е псевдоним на 45-годишния Алиам Тиам. През последните няколко години, певецът е разширил дейността си отвъд музикалната кариера. Насоките са изцяло в предприемачеството и благотворителните изяви.

Едно от първите начинания на рапъра е било Lighting Africa. Чрез инициативата е осигурил слънчева енергия на африканските страни. Новият град ще бъде изцяло ориентиран към чистата енергия. Akon твърди, че blockchain може да позволи на африканците да станат по-малко зависими от своите правителства. Криптовалутата може да спаси страната по много начини. Това е по – сигурна валута, която ще позволи на гражданите независимо развитие.

Akon не е единственият предприемач, който вярва, че африканските държави са узрели за приемане на криптовалути. Изпълнителният директор на Twitter и биткойн застъпникът Джак Дорси наскоро се завърна от пътуване до Африка с подобни планове за континента. Според ООН, Африка може да бъде следващата граница на криптовалутата.

Крипто градът се оказва едно от най – малките начинания на Akon. Миналата година е обявил стремежите си да се кандидатира за президент на САЩ.