Дали промишлените емисии противодействат на най-лошите последици от глобалното затопляне?

Изгарянето на въглища, петрол и газ затопля нашата планета чрез разпръскване на парникови газове в атмосферата. Преди въвеждането на по-строги екологични разпоредби, тези източници на гориво често съдържаха смъртоносни замърсители като серен оксид. Те допринасят за смъртта на милиони хора по света.

Световните правителства с право се бориха за ограничаване на замърсителите. Все повече доказателства започват да показват, че аерозолите във въздуха вероятно са смекчили покачващите се температури чрез отразяване на слънчевата светлина и повишаване на отразяващата способност на облаците. В резултат на това са прикрили, колко лошо всъщност е глобалното затопляне.

Степента на охлаждането, което са причинили, е спорна. Въпреки това, мрачната ирония илюстрира сложността на разбирането за нашия климат.

Нови хоризонти

Един от най-големите спадове на замърсители може да дойде от корабоплаването. През 2020 г. негов регулаторен орган започна да ограничава използването на мръсни, отделящи сяра горива. Именно на тях някога разчитаха масивните плавателни съдове, в полза на по-чисти алтернативи.

С произтичащото от това намаление на аерозолите, скорошни изследвания показват, че тези съкращения на замърсяването от корабоплаването са довели директно до задържане на повече слънчева радиация в нашата атмосфера. Това може да обясни, защо 2023 г. беше най-горещата година в историята с марж, който разтревожи учените.

Това не предвещава нищо добро за бъдещето. Авторите на изследването предполагат, че докато ограничаваме тези смъртоносни замърсители, можем да претърпим двойно по-бързо глобално затопляне в сравнение със средното от 1880 г. насам.

Много експерти смятат, че затоплянето ще бъде по-слабо изразено, допринасяйки за повишаване на температурите някъде между 0,05 градуса и 0,1 градуса по Целзий. Това все още е значително тревожно.

Изчистване на въздуха

Същият принцип на охлаждане на тези замърсители може да се използва в експериментална техника, наречена изсветляване на морските облаци. Тя включва умишлено инжектиране на безопасни аерозоли в атмосферата. Те ще накарат облаците да отразяват повече слънчева светлина и да увеличат облачното покритие.

Това обаче е недоказано и противоречиво. Изследователите проучващи корабоплаването предполагат, че техните открития са пример за недостатъците на тази техника. В момента, в който спрем да изпомпваме аерозоли в атмосферата, глобалните температури отново ще скочат, може би дори повече от преди.

Реални последици

Във всеки случай изясняването на тези сиви зони ще бъде от първостепенно значение за учените по климата. Картината е по-сложна, отколкото някога си мислехме. Определянето на това колко аерозоли участват в нея ще бъде от съществено значение, ако човечеството иска да запази глобалното затопляне под още по-катастрофални нива.