Теоретично това би ги превърнало във функционално пространство

Екип от физици има план за изграждане на функционален квантов телепорт. Той ще може да работи като мост в пространството, свързващ две отдалечени точки. Всичко, което ще е необходимо за изграждането на подобно устройство, са две квантови черни дупки.

Конвенционалната мъдрост ни казва, че нищо не може да избяга от огромното гравитационно придърпване на едно подобно явление. Но според теоретичните изследвания от няколко години насам беше установено, че две взаимодействащи си черни дупки трябва да могат да предават квантова информация по между си, вместо да я унищожават след като премине нечий обект между тях.

В този смисъл, черните дупки биха пресъздали явление, наречено квантова телепортация, което инженерите експлоатират, когато изграждат квантови компютри. Физиката на квантовата телепортация става невъзможно плътна, но всъщност включва предаване на криптирана информация от една машина на друга.

Лабораторна версия на експеримента

Създаването и свързването на действителни черни дупки в лаборатория е отвъд съвременните научни възможности. Сега изследователите от Университета на Мериленд смятат, че могат да изградят квантова схема, която би се държала така, както истинските черни дупки. Получената система не се опитва само да пресъздаде дейността на космическия феномен, а се стреми да изследва в дълбочина ефектите му.

Ако тя работи, те биха могли да въведат квантова информация в едната верига, която би се разширила и след това да я изучат. Същата тази информация ще се появи от втората верига, вече некласифицирана и дешифрирана. Това отличава експеримента от съществуващите техники за квантова телепортация, тъй като предаваните данни се появяват напълно кодирани и след това трябва да бъдат дешифрирани.

Същевременно това прави процеса по-дълъг и по-малко точен, тъй като квантовият компютър е предразположен към грешки, а се опитва да пресъздаде оригиналното съобщение.

Телепортиращо устройство

Докато подобни идеи за заплетени черни дупки предизвикват научнофантастични представи за безстрашни изследователи, изкривяващи се в Космоса, реалността предлага съвсем различен тип изживяване. По-скоро това е предизвикателният начин да се подобри технологията за квантови изчисления. Пресъздавайки и заплитайки причудливите свойства на черните дупки, Калифорнийският университет се стреми да изобрети телепортирането в най-подходящия период от време.