Що е то космически ураган?

Космическият ураган е подобен на обикновените с тази разлика, че се намира на много по-голяма надморска височина и вместо вода валят електрони. Може би сте чували за урагани с тропически циклон. Това са екстремни метеорологични събития, които се разбиват в крайбрежните региони. Сега учените откриха умопомрачителен нов тип ураган. Той съществува в горния слой на земната атмосфера, където небето на нашата планета се среща с космическото пространство. Именно него са нарекли космически ураган.

Първите наблюдения дават невероятен поглед върху феномен, който може да е често срещан на планетите с атмосфери и магнитни полета. От стартирането на изследването вече са засечени десетки космически ураганни събития от отбранителната метеорологична сателитна програма. Към новите изследвания ще се включат екипи на Европа, САЩ, Япония, Канада, Китай и др.

Изследователите от години обмислят възможното съществуване на космически урагани. Фокусът на екипа е във взаимодействията между йоносферата. Това е атмосферен слой, който се простира на около 50 до 600 мили над повърхността на Земята. Също така е включен регионът, оформен от защитното магнитно поле на нашата планета. На полюсите тези взаимодействия генерират магическите и ослепителни полярни сияния, които са популярни като Северно и Южно сияние.

Как се движи ураганът?

Тропическите урагани се движат отчасти от движенията на тежки въздушни маси, които генерират силен вятър. Учените подозират, че подобен механизъм може да работи и в космическата среда близо до Земята. Не е изключено слънчевият вятър, поток от заредени частици, който тече от Слънцето, да се блъска в горните слоеве на Земята и да прехвърля енергията си в йоносферата, задвижвайки образуването на циклон.

Екипът е правил наблюдения повече от десетилетие, заснети от четирите спътника. Някои учени са прекарали близо две години, за да разгледат хиляди изображения на полярното сияние, заснети от спътниците за последните 15 години. Те са установили, че има десетки случаи, показващи характеристиките на космическия ураган.

Оказва се, че той е дълготраен, голям и енергичен. Върти се в посока, обратна на часовниковата стрелка и има спирални рамена. Простира се на около 1000 километра над северния магнитен полюс на Земята и се наблюдава близо осем часа, преди да стихне.

Вместо въздушните маси, съставляващи тропическите циклони, космическите урагани се задвижват от плазма. Това е енергизиран газ, от който изобилства вътрешната магнитосфера. Напрежението на интензивните магнитни токове стимулира циклона. Някои електрони са ускорени с около 10 килоелектрон волта, което е сравнимо с мощността, предоставена от съоръженията за ускоряване на частици на Земята.

Въпроси без отговор

Наблюденията предлагат вълнуващ поглед към неизвестен досега тип космическа буря, но новото изследване е само началото. Екипът се надява да продължи това проучване, като разбере, какво контролира въртенето на космическите урагани? Сезонни ли са или са ограничени до лятото, когато магнитният дипол на Земята е наклонен точно по правилния начин? И могат ли космическите урагани да се прогнозират като метеорологични събития?

Тези въпроси са важни не само, за да задоволят нашето научно любопитство, но и защото екстремните космически метеорологични събития могат да предизвикат хаос върху сателитната електроника, радарните системи и комуникационните мрежи.

Бъдещите изследвания на космическите урагани ще помогнат на учените да преценят разпространението на космическото време извън нашата планета и дори извън нашата галактика, което може да има последици за разбирането на извънземните светове и формите на живот, които могат да ги обитават.

Сподели
Предишна страницаAI генерира фалшива ДНК
Следваща страницаМилион годишна ДНК на мамут
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.