До къде ще доведе развитието на новите технологии?

За първи път в историята на света, китайски изследователи са провели успешно експеримент с интерфейс мозък-компютър. Те са използвали маймуна, демонстрирайки технологичния си пробив.

Това постижение насърчава прилагането на различни по вид научни мозъчни изследвания. То демонстрира, че Китай смело се домогва до челните редици в технологичното съревнование със САЩ.

Технологията за интерфейс мозък-компютър преобразува електрическите сигнали в команди. Това помага на пациенти с двигателна дисфункция да взаимодействат с околната среда и да подобрят качеството си на живот. Трите основни BCI технологии, които сега са в процес на изследване и развитие са интервенционална BCI, инвазивна BCI и неинвазивна BCI.

Интервенционален BCI

Интервенционният BCI свързва мозъка с компютър чрез минимално инвазивна хирургия, подобно на сърдечен стенд. Това уврежда телата на хората по-малко от инвазивната технология. Същевременно осигурява по-добро качество на ЕЕГ.

Китайските учени идентифицират и събрат електроенцефалографски (ЕЕГ) сигнали. Това става с помощта на интервенционален електроенцефалограф. Той е поставен върху цереброваскуларната стена на маймуна с помощта на минимално инвазивна хирургия.

Тези импулси позволяват активна команда, която може да контролира роботизирана ръка с мисли. Интервенционната BCI техника няма да бъде готова за клинична употреба поне още пет години или дори повече.

Нови надежди

Успешното завършване на експеримента означава скок напред в технологиите за ЕЕГ сигнали, преминавайки от пасивно събиране към активно контролиране.

Инвазивната BCI технология обикновено включва операция за поставяне на електроди в зоната на мозъчната кора, което води до най-точната ЕЕГ от трите метода. Според експерти от индустрията такъв инвазивен начин със сигурност ще навреди на човешкото тяло и може да доведе до възпалителен отговор и отхвърляне.

Някои сцени от научната фантастика може да са постижими. Такива са директно показване на умовете на човешки същества и шофиране на превозни средства, използвайки съзнание. Все пак е нужен значителен период от време за масово приложение.

САЩ срещу Китай?

През 2020 г. китайски учени успешно вкараха два микроелектрода в мозъка на 72-годишен пациент от мъжки пол, чието тяло беше парализирано от врата надолу, свързвайки централната му нервна система с механична ръка.

Твърди се, че след процедурата той е успял да манипулира ръката чрез нормални мозъчни импулси. Според докладите това е първата успешна BCI процедура.

Технологичната компания Neuralink, основана от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, има ясно предимство в инвазивната BCI технология. Въпреки това, Китай се отличава с неинвазивна технология, тъй като е предшественик в декодирането и приложенията на мозъчно-компютърните системи.

Междувременно първият интервенционален BCI експеримент в Китай върху нечовекоподобни примати може да отбележи значителна стъпка напред в науката за мозъка и нейните потенциални приложения в човешкото здравеопазване.