Тя е една от първите по рода си

Седеммесечен фетус е един от първите хора, претърпели експериментална мозъчна операция още в утробата. Малкото момиченце развива опасно състояние, което кара кръвта да се събира в 14-милиметров джоб в мозъка. Състоянието може да доведе до увреждане на мозъка, сърдечни проблеми и затруднено дишане след раждането.

Етични предизвикателства при лечението на фетуси

Операцията може би е спасила живота й. Но тестването на експериментални лечения при фетуси носи ред етични предизвикателства. Родителите са изявили желание за клинично експериментално вътреутробно хирургично лечение. Изглежда то е проработило. Екипът извършил операцията планира да третира повече фетуси по същия начин. За състояния като тези, операцията на мозъка може да бъде от решаващо значение за бъдещето на плода.

Състоянието на бебето, известно като малформация на вена на Гален, е забелязано за първи път по време на рутинно ултразвуково сканиране на 30-та седмица от бременността. Състоянието възниква, когато вена се свърже с артерия в мозъка. Тези два вида съдове имат различни функции и трябва да бъдат отделни. Артериите пренасят потоци от наситена с кислород кръв под високо налягане от сърцето, докато тънкостенните вени пренасят кръв с ниско налягане по обратния път.

Когато двете се комбинират, кръвният поток под високо налягане от артерията може да разтегне тънките стени на вената. Полученият балон с кръв може да причини сериозни проблеми. Други части на мозъка могат да изпитат недостиг на наситена с кислород кръв, което да доведе до увреждане. Има съществен риск от кървене в мозъка.

Допълнителният натиск върху сърцето за изпомпване може да доведе до сърдечна недостатъчност. Други органи като белите дробове или бъбреците също могат да пострадат. Смята се, че фетусите с това състояние са защитени от плацентата до известна степен. Но това се променя от момента, в който пъпната връв се клампира при раждането.

Успешна намеса

Няколко екипа се опитват да лекуват подобни състояния, преди това да се случи. Лекарите от Бостънската детска болница успяват. Майката на бебето се е подложила на манипулацията в 34-та седмица. Тя претърпява експериментална двучасова процедура, в която участват редица медицински специалисти.

Поставена й е спинална упойка, за да не усеща нищо в долната половина на тялото си. Това позволява на жената да остане будна по време на процедурата, както е и при секцио с този вид упойка.

Следващата стъпка включва физическо преместване на плода в матката, за да се гарантира, че мозъкът може да бъде достъпен отпред. Преди да започне операцията, на плода е поставена инжекция за предотвратяване на болка и движение.

Прецизно наблюдение

Лекарите използват ултразвуково изображение, за да насочват иглата през корема на майката, стената на матката, черепа на плода и в малформацията в мозъка. Членовете на екипа захранват малък катетър през игла, за да доставят серия от малки платинени спирали в пълния с кръв джоб. След като всяка от тях е освободена, той се разширява, помагайки да се блокира точката, където артерията се съединява с вената.

След като лекарите установяват, че кръвотечението се е върнало към нормални нива, те спрат инжектирането на спирали и внимателно отстраняват иглата.

Медицинско чудо

Момиченцето се е родило здраво няколко дни по-късно. То не се е нуждаело от лечение на малформацията. Нужна е повече практика, за да може да се направи реална оценка на риска.

Взимайки под внимание развитието на болестта при новородени, учените смятат, че операциите си заслужават. Това дава шанс на деца, които иначе биха имали много малка възможност за оцеляване. Все пак процедурата е свързана с рискове и си струва само при най-тежките случаи. Операции като тази могат да се окажат полезни при лечението и на други състояния, като проблеми с кръвоносните съдове или мозъчни тумори.