Огромен извънземен свят принуждава астрономите да преосмислят, как се формират планетите

В изучаването на Космоса винаги има неочаквани изненади. Сега такава се оказва гигантска газообразна планета, обикаляща около далечна звездна система.

Новооткрита планета, наречена „b Cen (AB)b“, е обезпокоително огромна. Тя има маса по-голяма от 10 планети с размера на Юпитер взети заедно. Това означава, че е една от най-масивните, наблюдавани някога от хората. Според настоящия консенсус за това, колко голяма планета може да съществува в слънчевата система, колосалният газов гигант изобщо не би трябвало да е факт.

Пренаписване на фактите

Това откритие кара учените да преосмислят всичко, което знаем за това, как се образуват планетите. Гигантската планета предполага удивително разнообразие от екзопланети.

Масивният извънземен свят обикаля около двете звезди, които съставляват двоичната система b Кентавър. Тя се намира на 325 светлинни години от Земята. Планетата е на 52 милиарда мили от своите звезди-домакини, което я поставя в една от най-отдалечените орбити наблюдавани някога. За сравнение, Плутон обикаля около нашето слънце на около 3,3 милиарда мили. На New Horizons, един от най-бързите космически кораби, създавани някога от НАСА, бяха необходими близо десет години, за да достигне до Плутон.

Астрономите не са подозирали, че планетите могат да се появят в слънчеви системи с излишна маса. Това означава, че трябва сериозно да преосмислим, какви обстоятелства позволяват или изключват формирането на извънземни светове извън нашата слънчева система. Най-вълнуващото в това ново откритие е удивителното разнообразие от екзопланетни системи, загатнато от съществуването на такова тяло.

Ако планетите могат да се образуват около по-масивни звезди, може би животът също може да съществува извън общоприетите досега схващания.

Изненадващи констатации

Независимо къде търсят учените, около малки или големи, единични или двоични, живи или мъртви звездни остатъци, те винаги намират планети под някаква форма. Това се случва дори на места, на които не са смятали, че е възможно. Това откритие е много объркващо за научната общност.

Младите звезди се образуват с протопланетни дискове около тях, които служат като материал, който създава планети. Но системите с горещи звезди като b Кентавър обикновено не раждат такива, тъй като има невъобразимо изобилие от рентгенови и ултравиолетови лъчи. Последните са абсолютно смъртоносни и са в състояние да унищожават дискове за много кратко време.

Без живот

Ето защо се смяташе, че това няма да даде достатъчно време на планетите да се формират в диска, преди той да изчезне. Но все пак е открита напълно оформена планета, която съществува в системата b Кентавър. Това се е случило с помощта на екзопланетния образец SPHERE разположен в Чили, в рамките на Европейската южна обсерватория, на 20 март 2018 г. Малко по-късно, на 10 април 2021 г. високият контраст на изображенията позволи на астрономите да разграничат слабия подпис на планетата от неразумно ярка светлина, излъчвана от двете й звезди домакини. За съжаление, тази нова планета вероятно е едно от най-негостоприемните места в галактиката, където да има живот.

Комбинираното рентгеново и ултравиолетово лъчение ще стерилизира всяка повърхност, която е изложена на него. Възможно е да има живот в огромни подземни океани в гигантския извънземен свят. Това също разширява спектъра от възможни обстоятелства, при които могат да се образуват планети. Последното може да е сигнал за по-широк кръг от обитаеми светове извън нашата слънчева система, които чакат да бъдат открити.