Криптовалути
снимка: unsplash.com

Какво трябва да знаете за цифровите валути и безопасното инвестиране? В наши дни около криптовалутите се вдига много шум, но те са свързани с някои рискове.

Някога криптовалутата може да е изглеждала като преходна мода, но тя бързо навлиза в масовия сектор.

Мат Деймън, Леброн Джеймс и Лари Дейвид популяризираха платформите за криптовалути в поредица от реклами на Супербоул, които бяха толкова успешни, че доведоха до срив на едно приложение за криптовалути след края на играта.

В наши дни за криптовалутите се говори много, но какво точно представляват те и подходяща ли е за средния потребител или инвеститор?

Какво е криптовалута?

Криптовалутата е виртуална валута, която се съхранява в един вид цифрова счетоводна книга, наречена блокчейн. 

Някои криптовалути могат да се използват като пари за закупуване на стоки. С други се работи по-скоро като с акции, които се търгуват, което означава, че стойността им може да е волатилна. 

Съществуват повече от 17 000 криптовалути, но някои от най-популярните са Bitcoin, Ethereum, Tether и Binance Coin. Криптовалутите се търгуват на цифрови платформи или борси, като Coinbase, Gemini и Crypto.com.

„Крипто“ в името се отнася до факта, че данните за транзакциите се криптират в блокчейн, като собствениците притежават цифров „ключ“, който доказва, че притежават валутата.

Какво представлява криптовалутите и трябва ли да рискувате парите си в тях?

Какъв е смисълът на криптовалутата? Защо изобщо да използвате криптовалута, вместо да се придържате към традиционните пари или акции? 

Много хора смятат, че това дава на собствениците на криптовалута повече сигурност, неприкосновеност на личния живот и самостоятелност.

Други привърженици на криптовалутата се интересуват от потенциалните бъдещи приложения на блокчейна – цифровата мрежа, в която се съхранява криптовалутата.

Например блокчейнът би могъл да служи като мрежа за предаване на различни видове информация –  като например за сигурно споделяне на здравна информация за пациентите или дори за събиране на гласове в избори.

 

Как да си купите надеждни криптовалути?

Ако се интересувате от покупка на криптовалута, придържайте се към надеждни платформи като Coinbase или Binance. Трябва да съхранявате криптовалутите си в портфейли като биткойн портфейл.

Бъдете предпазливи, ако някой се опита да поиска от вас криптоплащания онлайн, особено в социалните мрежи. 

Транзакциите, извършени с криптовалута, не са обратими, така че е изключително важно да сте нащрек за потенциални измами и мошеници.

Очаква се тази седмица президентът Байдън да издаде изпълнителна заповед, с която ще възложи на правителствените агенции да разследват рисковете от търговията с криптовалути.

Какво трябва да знаете, преди да инвестирате?

Инвестирането в криптовалуti е рисковo по няколко причини. Първо, стойността на криптовалутите, подобно на традиционните акции, може да се непредсказуема.

Трябва да сте подготвени за дива волатилност. Също така на практика няма регулация за нито един от тези играчи или за индустрията като цяло. Трябва да гледате на това като на повече или по-малко спекулация.

Въпреки че криптовалутата може да предостави някои интересни възможности, инвестирането в този вид цифрови активи не бива да се разглежда като схема за бързо забогатяване.

Бавният, диверсифициран подход наистина е склонен да печели. Той просто не е склонен да прави истински вълнуващи заглавия и истински добри реклами на Супербоул.

Сподели
Предишна страницаОт къде идват казино игрите
Следваща страницаКак се формират планетите?
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.