За първи път човечеството е свидетел на изкуствено създадени диаманти

Изконната жажда за богатство е определяла развитието на хората. Диамантите са едни от най – скъпите, красиви и желани камъни, които са задължителни за всеки годеж или сватба. Освен че се славят с баснословни цени, те носят със себе си тежък екологичен и социален данък. Какво би се случило, ако имаше друг начин да се сдобием с тях, вместо да се набавят от земята?

Британски мултимилионер и еколог заяви, че планира да създаде диаманти, направени изцяло от природни съставки. Предприемачът нарича своите камъни първите диаманти с нулево въздействие над природата и дори твърди, че те биха могли да помогнат за справяне със замърсяването, като улавят CO2 от небето.

Модерна алхимия

Правенето на диаманти вече няма да изисква толкова много и ние можем да ги притежаваме без да се домогваме до земните недра. За направата им ще е нужно не повече от въздуха, който дишаме. Творенията на иновативния изобретател са акредитирани от Международния геологичен институт.

Последиците за света

Потребителите в екологично и социално отношение са все по-притеснени от кръвните диаманти, включително екологичното и социалното въздействие на камъните. Изследванията показват, че добивът на диаманти може да доведе до използване на 3890 литра вода и производство на повече от 108 кг емисии на въглероден диоксид. И това дори не включва нечовешките обстоятелства, при които се добиват толкова желаните камъни.

Невероятно, но факт

Новите диаманти ще бъдат създадени чрез безопасен процес, наречен химическо отлагане на пари. Състои се от поставяне на „диамантено семе“ в запечатана камера. След това тази камера се загрява до 800 °C, докато в нея се съдържа богат на въглерод метан. Тези въглеродни елементи, получени от газа, в крайна сметка се свързват със „семето“, за да създадат диамант.

В този процес въглеродният диоксид се набавя директно от въздуха и водородът, необходим за производството на метан, се получава чрез разделяне на молекулите на дъждовната вода с помощта на машина за електролиза с възобновяема енергия. Изглежда, че всяка стъпка от този метод за създаване на диаманти е екологична и социално осъзната. Но дали крайният резултат ще е толкова добър, предстои да разберем.