Снощното събитие, представящо iPhone 8 и iPhone X бе посветено изцяло на новите продукти от Apple и за това в рамките на тези два часа не остана време да чуем каквото и да било за macOS High Sierra и iOS 11. Може би от Купертино не смятат, че това е било нужно, тъй като по-рано тази година ни разказаха подробно за двете операционни системи. И все пак, те дебютират този месец и се очакваше да стане дума за това.

Въпреки всичко, Apple набързо обявиха кога ще можете да ъпдейтнете към iOS 11 — датата е 19 септември.

С този ъпдейт ще получите много нови функционалности, между които автоматично въвеждане на пароли в приложения, Do Not Disturb при шофиране, заснемане на екрана, нов Control center, split screen при iPad, drag and drop, ARKit и какво ли още не.

iOS 11 ще донесе и някои други неща на своите потребители, но само на тези, които се сдобият с новите iPhone 8 / iPhone 8 Plus и iPhone X.

Face ID

На първо място имаме Face ID — благодарение на редица нови сензори при предната камера на iPhone X, ще можете да отключвате смартфона само с поглед. Apple твърдят, че технологията, която разчита на невронни мрежи и новия A11 Bionic процесор, не може да бъде излъгана със снимка, защото сканира в дълбочина (прави 3D карта на лицето ви). Тази функционалност ще е налична само при iPhone X, защото само той притежава въпросните сензори за сканиране. Още повече, десятката няма Home бутон и Touch ID, така че ще трябва да разчитате на Face ID…

Колко добра ще е тази технология всъщност, предстои да разберем.

Анимирани емотикони

Сензорите при предната камера на iPhone X ще ви помогнат и да се забавлявате, което ще е възможно с т.нар. Animoji в iMessage. Това са анимирани емотикони, които имитират записаните от вас на видео лицеви жестове — можете да изпратите видео съобщение под формата на 12 различни емотикони.

Portrait lighting

Другата интересна добавка при iOS 11 отново идва с iPhone X и iPhone 8 Plus и се нарича Portrait lighting. При съществуващия вече портретен режим в камерата на смартфона вече ще имате възможност да променяте светлината все едно сте във студио и местите прожекторите. От Купертино наблегнаха на факта, че това не са филтри, които сменяте при снимане — машинно обучение всъщност променя симулираната светлина в реално време като сканира лицето на човека, който снимате.

Още по-забавното е, че Portrait lighting вече може да се използва и за селфи снимки, защото работи и с предната камера (но само при iPhone X).

Жестове

Не на последно място е важно да добавим и, че iPhone X изисква няколко различни нови жеста при опериране с устройството. Поради липсата на Home бутон, връщането към началния екран вече ще става с плъзване отдолу нагоре. Ако пък искате да видите отворените приложения — плъзгате отдолу и спирате по средата, за да се появят.

Ако вече се питате как тогава отваряме Control center, отговорът е прост — с плъзгане от горния десен ъгъл. Ако пък искате нотификции, плъзгате отново отгоре надолу, но в средата (под говорителя). Spotlight продължава да се отваря с плъзгане където и да е по средата на началния екран.

Както споменахме, iOS 11 ще бъде налична за сваляне на всички съвместими iPhone и iPad устройства на 19 септември. Чакаме с нетърпение, за да можем да тестваме всички новости.