Instagram започат тестове на ново приложение, наречено Direct. Идеята му е сходна с тази на Messenger — да отдели личната кореспонденция на потребителите от основното приложение. Към момента Direct е достъпно само в шест държави: Чили, Израел, Италия, Португалия, Турция и Уругвай. Няма планове кога точно апликацията ще стане публична и дали изобщо Facebook ще се решат да отделят чата от Instagram. Ако обаче съдим по това, което се случи със Facebook през 2014 година, най-вероятно ни очаква същото.

Напомняме, че през 2014 г. Facebook премахнаха достъпа до чат през основното Facebook приложение и насърчиха потребителите да изтеглят и използват Messenger. „При мобилните устройства всяко приложение може да се съсредоточи единствено върху това да прави добре едно нещо“, каза тогава Марк Зукърбърг.

С разрастването на Stories, използването на личните съобщения в Instagram също се повиши. Към април тази година чатът в социалната мрежа за снимки е имал 375 милиона активни потребители месечно. Това със сигурност е повлияло решението на Facebook да отделят съобщенията от основното преживяване.

Отново споделяме, че не е сигурно дали тестът ще се окаже успешен и Instagram ще се решат да отделят Direct от апликацията за снимки. Това обаче е силно вероятно, предвид случилото се с Facebook и Messenger по-рано.