Парализата вече не е доживотна присъда

Учени от института в Батъл са използвали биотехнологията на бъдещето, за да разработят мозъчен имплант, който може да върне пълноценния живот на хора претърпели опустошителни контузии.

Парализираните мускули могат да бъдат реанимирани след нараняване на гръбначния мозък (SCI), като се използва мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), за да се подобри двигателната функция. Усещането за допир е неин ключов компонент.

Фина моторика

Имплантът не само връща чувството за докосване, но и позволява да се правят неща, които изискват по-фина моторика. Например, прекарване на кредитна карта през четец. Това се случва чрез използване потенциала за остатъчна сензорна сигнализация на върха на ръката. При травма въпросните мозъчни сигнали са толкова слаби, че не са в състояние да работят задоволително.

Преди се предполагаше, че тежките увреждания на гръбначния мозък елиминират изцяло предаването на сензорна информация към кожата, но когато пациентът докосва, той не може да почувства. Стимулите всъщност провокират промени в мозъчната дейност. Сега се смята, че някои соматосензорни нервни влакна оцеляват дори след това, което се счита за клинично пълно увреждане на гръбначния мозък.

С помощта на технологиите

Съживяването на усещането в крайниците е особено трудно. Нарушаването на гръбначния мозък и системите, които превръщат усещането в сигнали, се повлияват до степен, че сензорната сигнализация често е блокирана. Изследователите използват сензорен декодер, който усилва тези слаби остатъчни сигнали така, че пациентите получават усещания. BCI регистрира мозъчната дейност, използвайки информация от импланта. Тя се използва от процесора на сензорния декодер, който превежда сигналите от стимули в движения. Информацията пътува до лента около предмишницата, която използва електричество за усилване на сигнала, който кара мускулите на ръката да се движат отново.

Функцията потенциално може да бъде увеличена с помощта на BCI, който успява да дешифрира остатъчната неврална активност от увредена ръка и динамично да я преобразува в обратна връзка, която потребителят може да възприеме. Освен да възстанови самото усещане за допир, BCI може да възстанови едновременно сензорната и двигателната функция при пациенти с SCI.

Чувствителността, която е налична помага да се ръководят движенията на ръцете, но те не могат да бъдат възстановени напълно без помощта на имплант. Мозъчният декодер е предназначен точно за контролиране на движението. Тъй като сетивните и двигателните области на мозъка се припокриват, той е в състояние да се обедини с BCI, за да доведе отново до усещането за докосване на предмети. Възможно да се открият различни нива на допир и да се коригира силата, необходима за прилагане над определен обект. Автоматично се използва нужното количество налягане, за захващането на различни предмети.

Това откритие ще даде възможност на пациентите с имплантиран BCI да увеличат максимално информацията, кодирана в невралната активност. Може точно този вид технология да превърне парализата в недъг от миналото.