Спокойно! Ако сте от хората, които все още използват смартфон с операционна система Android 2.3 Gingerbread, не се притеснявайте — той няма да спре да работи. Но с новия ъпдейт 10.2 на Google Play Services, библиотеката за апликации на Google вече не поддържа Gingerbread.

Казаното по-горе означава просто, че в голямата си част приложенията, които ползвате на своя стар Android 2.3 смартфон, вече няма да бъдат ъпдейтвани.

Промяната касае главно разработчиците на апликации, които използват Google Play Services за да имплементират различни функционалности в своите приложения. Това ще засегне и потребителите, разбира се, но индиректно. Ако искате всички приложения, които използвате да продължат да бъдат ъпдейтвани с нови функционалности, сигурност и други услуги, просто трябва да си вземете телефон с по-нова версия на операционната система Android.

Напомняме, че Android 2.3 Gingerbread излезе през далечната вече 2010 година, така че спирането на поддръжката ѝ през Google Play Services не е изненадваща. Още повече, Google предупредиха по-рано, че в началото на 2017 година ще спре поддръжката. Така че разработчиците вече няма да могат да ъпдейтват приложенията си за Gingerbread дори и да искат.