Всяка година технологичните маниаци чакат нетърпеливо да видят новия Google телефон, който налага тенденциите в света на Android устройствата. Мога да кажа, че тази година обаче от Google надминаха себе си.

За първи път Nexus не е съвместна разработка със Samsung, LG или HTC. Новият Nexus 6 е дело на Motorola. Компанията изненада някои приятно, други не толкова, и извади на пазара първия фаблет от серията Nexus. Телефонът беше посрещнат с доста смесени чувства, но като че ли положителните надделяват.

Новият Nexus е по-висок, по-дебел и по-широк дори от iPhone 6 Plus и Note 4. Диагоналът не екрана е почти 6 инча (5.96). Направо може да се каже, че Nexus 6 е един Moto X на стероиди.

Дизайн и външен вид

 

Честно казано дизайнът на новия Nexus не е много забележителен, поне отпред. Погледнат отзад обаче гърбът му изглежда изчистен, семпъл и красив. Лично аз харесвам повече бялата версия за разлика от синята.

Извивките на гърба му придават добра завършеност и по-удобен захват, но, разбира се, с две ръце. Трудно ми беше да боравя с една ръка и то не защото е цели 6 инча, а защото лично на мен този телефон вече ми дойде прекалено широк. От друга страна пък за гледане на клипове беше перфектен и удобен.

Nexus 6Това, което ми беше много странно и в първия момент помислих за бутони, са издадените места, където са позиционирани говорителите. [lquote]Дизайнът е приятен, но това си е един голям телефон[/lquote]Може би това е единственото нещо от дизайна, което ми се наби на очи и ме подразни.

Честно казано няма да е много удобно на опериращите с лява ръка, защото всички физически бутони са позиционирани в дясната страна. Опитвах се да боравя само с лява ръка, но спокойно мога да кажа, че си е мисията невъзможна. Като цяло всяко устройство от този клас е по-удобно за работа с две ръце, но тук като че ли от компанията са ни задължили да го правим.

В последно време критериите за премиум качество се градят на това телефонът да има метал. Бих казал, че тук металната рамка, която обхваща целия пластмасов корпус, е добро решение. Придава една елегантност, но отново я виждам единствено погледнат отзад. За съжаление именно тази метална рамка, в комбинация с големия дисплей, прави телефона една идея по-тежък и заковава кантара на 184 грама.

Както споменах, екранът е 6-инча и това ни навежда на мисълта, че ще имаме и стабилна резолюция. За този голям дисплей от Motorola са добавил qHD резолюция или иначе казано 2К. За да може картината да бъде още по-хубава, имаме налични 493 пиксела на инч. В крайна сметка изображенията са с доста точни цветове. Те са ярки и наситени, като за това можем да благодарим на използваната AMOLED технология.

Това, което ми направи впечатление е, че под слънчева светлина се губеше контраст и на моменти се затрудних с използването. Като изключим това, големият екран е прекрасен, особено за гледане на видео и, разбира се, мобилен гейминг.

 

Виж повече инфо в eMAG