AirDrop

Миналата година Google закупи Bump, приложение, което позволява прехвърлянето на файлове между две устройства чрез „почукване“ без използването на NFC. За широката публиката останаха въпросителни около плановете на Google за бъдещето на приложението. Тези дни се появиха слухове за нова разработка на технологичния гигант, която може би включва функционалността на Bump.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Toshiba Satellite P50t

От изтекла информация става ясно, че Google разработва собствена технология алтернатива на Android Beam, по подобие на AirDrop. Известно е, че в документацията въпросната технология се подвизава под кодовото име „Copresence“. Тя ще дава възможност на потребителите да прехвърлят файлове и информация между устройства с различни операционни системи.

За да се свържат двете устройства, вероятно ще се използва информация за местоположението или Bluetooth, наред с технология като „whisper“, внедрена в Chromecast. Последната представлява излъчване на свръхзвукови сигнали за свързване на смарфони и таблети с вашия телевизор.

Като доказателства за съществуването на технологията се посочва техническа документация, включително патент, наред с рекламни илюстрации.

Разработването на подобна услуга от Google звучи логично и закономерно на фона на богатото разнообразие от устройства под Android. Вероятно през следващите месеци ще се появи повече информация за Copresence, затова бъдете нащрек.